IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през февруари с най-силен ръст от 2006 г.

Въпреки смесените икономически данни, които излязоха през март, жилищният сектор продължава да е един светъл лъч за цялата икономика, коментира експерт

17:17 | 30.04.13 г.
Цените на еднофамилните жилища в САЩ през февруари с най-силен ръст от 2006 г.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през февруари са нараснали повече от очакваното, като са регистрирал инай-силонто си годишно повишение от май 2006 г. като доказателство, че жилищният пазар в САЩ продължава да се възстановява от кризата, предаде ройтерс.

Индексът S&P/Case Shiller, който се изчислява на базата на цените на жилищата в 20 от големите американски градове, е нараснал с 1,2% със сезонна корекция спрямо януари при очаквано повишение от 0,9 на сто. Без сезонна корекция индексът се е повишил с 0,3%.

На годишна база е регистриран ръст на индекса от 9,3%, което също е над очакванията на икономистите (9%) и е най-силният ръст от май 2006 г. насам.

През февруари спрямо февруари миналата година е отчетен ръст на цените във всичките съставни 20 града. Най-силно повишение е регистрирано във Финикс – 23%, Лас Вегас – 17,6%, и Атланта – 16,5%, градове, където жилищните пазари бяха изключително тежко ударени от кризата.

„Въпреки смесените икономически данни, които излязоха през март, жилищният сектор продължава да е един светъл лъч за цялата икономика“, коментира председателят на комитета на индекса Дейвид Блицър.

Цените на жилищата в САЩ устойчиво се повишават от февруари миналата година, като в момента са достигнали нивата от 2003 г., сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още