IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са капаните пред международните инвеститори в имоти в Лондон?

Експерт съветва внимателно да се обмисли първо целта на инвестицията - запазване на капитала, доход или и двете, и след това да се гледа местоположението

12:33 | 26.04.13 г.
Какви са капаните пред международните инвеститори в имоти в Лондон?

Чуждестранните инвеститори, купуващи бизнес имоти във Великобритания, трябва да внимават за евентуални капани, предупреждава Доминик Райт, главен изпълнителен директор на компанията за управление на инвестиции Riverside Capital, цитиран от онлайн изданието Investment Europe.

По думите на експерта чуждестранните инвеститори на пазара на бизнес имоти на Острова навлизат на един изключително популярен пазар и без съответните знания и насоки може да се окаже, че вложенията им не са най-добре позиционирани.

Смятан за сигурно убежище, пазарът на имоти в Лондон отчете огромни нива на инвестициите през 2012 г. - около 16 млрд. паунда. В сравнение с по-малко от 4 млрд. паунда за Ню Йорк за същия период сумата ясно показва колко привлекателна дестинация е британската столица.

Този факт носи със себе си проблеми, особено за инвеститорите, които не познават пазара. Преди да вложат парите се, те трябва да извършат задълбочена оценка на имота, мястото, настоящата и бъдеща доходност и потенциала за растеж, съветва Райт.

Местонахождението може да е особено сериозен капан за неподготвените купувачи. Огромното търсене на имоти в Лондон накара много инвеститори да се насочат към Ситито. По принцип в това има логика, тъй като този район е центърът на финансовата индустрия в града. Но той е един цикличен пазар, където предлагането на ново строителство е ограничено, така че правилният момент може да е от ключово значение. За последните 25 години предлагането на офиси в Ситито е нараснало с около 60%.

За сравнение в Уест Енд, където има по-затегнати строителни регулации и закони за планиране, предлагането се е увеличило едва с 16%. В резултат на това и в комбинация с по-атрактивния физически пейзаж нивата на наемите от имоти в Уест Енд са по-високи и по-стабилни в сравнение със Ситито и като такива доходността от тях би следвало на теория да е по-ниска с по-широк марж. Ситуацията в момента обаче не е такава.

Да купиш имот в Уест Енд е много трудно, което накара инвеститорите да се насочат към Ситито като алтернатива. В момента доходността от ключови запаси в този район е на подобни нива като в Уест Енд, като вероятно тези нива ще се поддържат трудно в дългосрочен план.

В Ситито има добри възможности, но правилният избор на актив е по-важен от всякога, а купувачите трябва внимателно да обмислят много различни елементи, преди да пристъпят към сделка.

Да навлезеш на пазара на имоти в Лондон в сегашния бум може да даде резултат в краткосрочен план, но има скрити опасности, предупреждава Райт. Нужно е внимателно да се обмисли дали инвестицията е с цел запазване на средства или създаване на доходи, или и двете. Необходимо е и управление на риска при определянето на покупката.

Централното географско местоположение и времева зона на Лондон между Азия и Америка, както и статутът му на входна врата към Европа, репутацията му на водещ финансов център и сигурно убежище за чуждестранни инвестиции привличат все по-големи обеми от средства на пазара на имоти. През 2012 г. тази тенденция се дължеше основно на купувачите в брой за сметка на онези, разчитащи на заеми, което повиши цените. Макар че изгледите остават оптимистични, има някои области, където съществува опасност от прегряване.

Добри възможности има и извън Лондон, особено що се отнася до активи, носещи доходи от дългосрочни договори за наем. Между двата пазара обаче има голяма разлика в доходността, тъй като в сравнение с дори някои от най-големите градове в останалата част на Острова, Лондон е град от световна класа. Ето защо инвестициите в тези райони изискват напълно различен подход, съветва Райт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още