IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone залага на Азия

Компанията иска да набере до 4 млрд. евро за вложения в Китай и още няколко държави в региона

09:40 | 26.04.13 г.
Blackstone залага на Азия

Blackstone Group LP вдига залога в Азия в опит да набере най-големия фонд за недвижими имоти в момент, когато икономическият растеж там показва признаци на забавяне, пише Wall Street Journal.

Гигантът за частен капитал, който е един от най-големите инвеститори в имоти в света, планира да набере до 4 млрд. евро, чиято дейност ще бъде съсредоточена изключително върху Китай и други азиатски пазари, твърдят запознати източници.

Целевият размер на фонда, който ще бъде първият на Blackstone, посветен изцяло на Азия, е два пъти по-голям от първоначално обявения. Според компанията Preqin той ще е и най-големият фонд за имоти, набиран някога в Азия.

Според Blackstone в този регион има добри възможности, тъй като цените на имотите са паднали в много азиатски страни на фона на охлаждането на икономиките, допълват източниците.

Азиатският фонд е още един знак, че инвеститорите са готови да рискуват на нововъзникващи пазари в търсене на доходност на фона на рекордно ниските лихви в развитите икономики. Възможно е и от Blackstone да са усетили печалба в регион, избягван от много от конкурентите, които или подхождат към него предпазливо, или се изтеглят.

Някои големи американски пенсионни фондове, които са сред инвеститорите в глобалните фондове на Blackstone, твърдят, че не са готови да се ангажират с нов фонд, съсредоточен изцяло върху имоти в Азия. Има експерти обаче, които прогнозират, че Blackstone ще успее да изпълни целта си за размера на средствата на фонда.

"3-4 млрд. долара не е трудна цел за Blackstone в Азия", отбелязва Колин Лау, бивш ръководител на отдела за недвижими имоти в China Investment Corp.

Подобно на европейските фондове на компанията новият азиатски фонд ще бъде гъвкав и ще може да инвестира капитал във всички видове имоти, както и в покупка на дългове, разкриват още източниците.

Според някои документи пенсионният фонд New Jersey Blackstone очаква нетна годишна възвръщаемост от 18% за глобалния си фонд за 13,3 млрд. долара, който приключи набирането на средства миналата година. Този фонд инвестира и в азиатски имоти. Компанията за частен капитал прогнозира възвръщаемост от 12% за глобалния си фонд, който приключи набирането на средства малко преди пика на пазара през 2007 г.

Няколко компании за частен капитал се сблъскаха с трудности на азиатския пазар. В Китай например няколко чуждестранни инвеститори направиха агресивни залози върху пазара на луксозни жилища през последните няколко години, но се опариха, след като правителството предприе мерки за ограничаване на прекомерните спекулации.

Някои компании напълно напуснаха или ограничиха дейността си в региона. Bank of America Corp например продаде бившите активи на Merrill Lynch в Азия на Blackstone през 2010 г., а Citigroup Inc. продаде азиатската си инвестиционна платформа на Apollo Global Management Apo.

Blackstone започна да купува имоти в Азия през 2006 г., но през първите три години направи капиталови инвестиции само за 102 млн. долара.

От 2010 г., докато Азия излизаше от глобалната икономическа криза, Blackstone засили темпото си на инвестиции и вложи близо 1,5 млрд. евро в имоти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още