IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища в САЩ - новата "глобална валута"

Търсенето на уникални имоти в страната расте, водено от желанието на инвеститорите да се защитят от инфлацията и да диверсифицират портфейлите си

13:59 | 23.04.13 г.
Луксозните жилища в САЩ - новата "глобална валута"

Акциите падат. Златото поскъпва. Икономическият растеж на Китай се забавя. Витаят спекулации, че кредитният рейтинг на Германия и Франция може да бъде понижен. А тлъстите офшорни сметки на богати инвеститори, особено от Русия, са изправени пред опасността да бъдат конфискувани в Кипър, пише Forbes.

Но има един пазар, който продължава да процъфтява, въпреки икономическата несигурност: луксозните жилища.

"САЩ тъкмо излиза от период на жилищна криза и се превръща в глобално сигурно убежище за инвеститорите", твърди Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията за оценки на имоти Miller Samuel от Ню Йорк. "Този път обаче не става въпрос за дърводелци и медицински сестри; става въпрос за милиардери, търсещи възможност да налеят парите си в уникални имоти".

Според Милър тези уникални имоти са се превърнали в "нова глобална валута", тъй като инвеститорите гледат на тях като на сигурна и сравнително нискорискова инвестиция, която ги предпазва от инфлацията и в същото време диверсифицира портфейлите им. В комбинация с историческия спад на жилищните цени и поевтиняващия долар луксозните жилища в САЩ се превръщат в изкушителна възможност за чуждестранните купувачи.

Руснаците и китайците се славят като едни от най-активните купувачи на подобни имоти, но според експерти започват да се появяват и инвеститори от други страни, като Малайзия, Сингапур и Южна Корея. Те се интересуват не само от инвестиции в имот, но и от правилата за получаване на виза и имиграция, което е признак, че някои от тях търсят възможност да преместят семействата си заради политическата несигурност в страните им.

Най-търсени от тези купувачи са жилища на стойност над 5 млн. долара с уникална структура, отлична локация в Ню Йорк, Маями, Сан Франциско и Лос Анджелис. Най-търсените имоти в Манхатън са апартаментите с гледка към Сентръл Парк в ултраексклузивни сгради.

Подобна тенденция се наблюдава и в Силициевата долина. "Двата основни вида купувачи в момента са международните инвеститори и млади технологични специалисти, които търсят начин да диверсифицират портфейлите си", твърди Кен Дилиън от Deleon Realty, която продава луксозни имоти в тази част от САЩ. Много от тези местни клиенти са служители на Google и LinkedIn, които държат акции за 50 до 100 млн. долара и решават да вложат още 10 млн. долара в луксозно жилище, защото все още смятат, че пазарът на акции е нестабилен.

"Хората в наши дни гледат на уникалните имоти като на произведения на изкуството, накити или други колекционерски предмети", отбелязва Рон Шъфийлд, президент на EWM Realty International,  поделението на Christie's за луксозни имоти в Маями. Тази тенденция се наблюдава не само в САЩ, но и в целия свят.

Друг американски пазар, наводнен от инвеститори в луксозни имоти, е този в Маями. От десетилетия градът е убежище за хората, търсещи спасение от международната политическа нестабилност, но напоследък той е магнит за купувачи на суперлуксозни жилища. На чужденците се падат над 60% от всички покупки в този сегмент, като особено активни са купувачите от Бразилия, Венецуела, Аржентина, Мексико, Русия и Европа.

Според експертите рекордните цени на луксозните имоти трябва да бъдат разглеждани в глобален мащаб. Купувачите не търсят жилища, сравнявайки цените им с тези на местния пазар. Вместо това те харчат огромни сума на базата на сравнения с цените на луксозните жилища в други големи градове по целия свят. А при подобно сравнение имотите в САЩ изглеждат като много изгодна сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още