IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Хонконг с най-голям спад от 3 години

През седмицата 8-14 април цените на жилищата са се понижили с 1,41%

15:01 | 19.04.13 г.
Цените на жилищата в Хонконг с най-голям спад от 3 години

Цените на жилищата в Хонконг през миналата седмица са регистрирали най-големия спад от 3 години заради въведените рестрикции на пазара и повишените лихви по ипотеките, сочат данни на Centaline Property Agency, цитирани от Bloomberg.

През седмицата 8-14 април цените на жилищата са се понижили с 1,41%, което е и четвърта поредна седмица на спад.

Най-сериозно е засегнат пазарът на стари жилища, отчитат от компанията. „Негативното въздействие на удвоения гербов налог и затегнатите правила за ипотечно кредитиране вече се разпространяват“, поясняват от агенцията.

Цените на имотите в хонконг достигнаха рекордни равнища благодарение на засиления интерес от страна на чуждестранни купувачи, най-вече китайци, които търсеха убежище за парите си.

В момента Хонконг е лидер във всички класации за най-недостъпен жилищен пазар, като по цени изпреварва Лондон, Ню Йорк и Токио.

Анализатори обаче прогнозират, че заради въведените мерки за „охлаждане“ на пазара цените рязко ще се понижат. Deutsche Bank например очаква 20% спад на цените през следващите 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още