IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank продава британското подразделение на Eurohypo

Банката преговаря с Lone Star и Wells Fargo за сделката за заеми на стойност 4 млрд. паунда

12:18 | 19.04.13 г.
Commerzbank продава британското подразделение на Eurohypo

Commerzbank е на път да завърши продажбата на заеми за имоти за 4 млрд. паунда във Великобритания - сделка, която би била най-голямата по рода си в Европа от началото на финансовата криза, съобщава Financial Times.

Германският кредитор има договорка за ексклузивни преговори с компанията за частен капитал Lone Star и с американската банка Wells Fargo за продажбата на британското поделение на Eurohypo, твърдят добре информирани източници.

Ако сделката се осъществи, двете компании ще си поделят заемите в баланса на Eurohypo, като Lone Star ще контролира лошите дългове, а Wells Fargo ще поеме редовно обслужваните.

Това е номиналната стойност на британските заеми, които притежава Eurohypo, като повечето от тях се обслужват редовно. Очаква се да бъде договорена 10% отстъпка от номинала на обслужваните кредити, на които се падат около ¾ от портфейла, и 25% отстъпка за лошите заеми.

Компании за частен капитал и хедж фондове са набрали над 60 млрд. паунда в очакване на вълна от проблемни кредити, които се продават от европейските банки заради натиска да намалят проблемните си активи, според доклад на PwC от миналата година.

Европейските банки като цяло обаче не продават проблемните си активи толкова бързо, колкото се очакваше. Това до голяма степен се дължи на факта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) инжектира ликвидност в банковата система, което спечели време на кредиторите. Освен това банките предпочитат да продават по-добрите си кредити, вместо проблемните, за които кандидатите искат големи отстъпки.

Великобритания обаче, както и Ирландия, се оформя като един от най-активните пазари в Европа за потенциалните купувачи на заеми за имоти, най-вече благодарение на Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group, на които ЕС нареди да продадат активи в рамките на определен период от време, след като получиха спасителни заеми от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още