IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат рязък ръст на продажбите на жилища в Китай през първото тримесечие

Между януари и март инвестициите в жилища, офис сгради, молове и други имоти са се увеличили с 20% до 1,3 трлн. юана

11:27 | 15.04.13 г.
Отчитат рязък ръст на продажбите на жилища в Китай през първото тримесечие

Продажбите на жилища в Китай са нараснали с 69% през първото тримесечие на тази година на фона на наплива от купувачи преди очакваното въвеждане на нови мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти от местните власти, предаде Bloomberg.

Стойността на продадените жилища се е увеличила до 1,2 трлн. юана (194 млрд. долара) на годишна база, показват данни на китайското статистическо бюро. Това е най-голямото покачване за първото тримесечие от три години насам.

Като цяло продажбите на имоти, включително търговски сгради, са нараснали с 61% до 1,4 трлн. юана спрямо същия период на миналата година.

"Много хора закупиха жилища, тъй като очакват местните власти да наложат строги ограничения в имотния сектор", коментира анализаторът от Industrial Securities Co. в Шанхай Джао Джъни. "Много е трудно да се предвиди посоката на политиката в имотния бранш на новата администрация, особено като се има предвид неочакваното забавяне на темпото на икономически растеж през първото тримесечие", допълва той.

В началото на април 35 местни правителства обявиха подробности около новите мерки за затягане на пазара на имоти. Това се случи месец, след като бившият премиер Уън Дзябао нареди на централната банка да повиши изискванията за първоначална вноска при покупка на второ жилище с ипотека в градовете с прекомерен ръст на цените. На местните власти на местата с най-силен ръст на цените бе наредено и да затегнат ограниченията за покупка на жилища.

Между януари и март инвестициите в жилища, офис сгради, молове и други имоти са се увеличили с 20% до 1,3 трлн. юана спрямо 24% през съответното тримесечие на миналата година. Новото строителство се е свило с 2,7% до 388,7 млн. кв. м.

Обемът на продажбите на жилища е нараснал с 41% до 189 млн. кв. м, сочат още официалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още