IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават за балони в икономиките от Югоизточна Азия

Цените на ключови активи като имотите нарастват с изключително бързо темпо

14:31 | 12.04.13 г.
Предупреждават за балони в икономиките от Югоизточна Азия

Когато екип от анализатори на Credit Suisse посещава Индонезия преди няколко седмици, за да провери как се развива най-голямата икономика в Югоизточна Азия, те са шокирани от споделеното от една от най-големите строителни компании в страната, пише Financial Times.

Ciputra Development, която строи луксозни апартаменти, твърди, че въпреки че цените в центъра на столицата Джакарта нарастват с бързи темпове от около 30-40% годишно, налице е една нова тенденция. Търсенето започва да се разпространява и да обхваща и по-отдалечените райони на Джакарта и дори т.нар. второстепенни градове, където миналата година цените на имотите са скочили с 50%.

"Според нас това е доказателство за балон на имотите", твърди Робърт Прайър-Уондъсфорд, директор на изследователския отдел на банката в Сингапур.

Индонезийската централна банка продължава да поддържа рекордно нисък основен лихвен процент от 5,75%. Въпреки че икономиките на 10-те държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) отбелязаха средно годишно темпо на растеж от 5,6% за миналата година, на хоризонта се оформят мрачни облаци.

Цените на ключови активи като имотите нарастват с бързо темпо на фона на финансовите облекчения в развитите страни, които продължават да изпращат "горещи" пари от напреднали икономики на запад, търсещи продукти, които биха им донесли доходност.

Пазарът на облигации в местна валута в Сингапур миналата година отчете най-високото си темпо на повишение, а в съседна Малайзия стойността на държавните облигации, притежавани от чуждестранни лица, е скочила с 550% до 69 млрд. долара от 2009 г. насам, според данни на HSBC.

В Тайланд ръстът на потребителските кредити е най-голям от всички четири най-големи икономики в ASEAN - Индонезия, Малайзия, Филипините и Тайланд.
Това предизвиква опасения от балон, който може да има сериозни последици за управлението на регионалните икономики и създава опасност за икономическия растеж.

Според главния икономист на ADB Чанюн Рий азиатските политици трябва да са нащрек и да следят внимателно инфлацията. Той твърди, че миналата година тя е останала в границите на нормалното на равнище от 3,7% за Азия. Вероятно тази година обаче тя ще нарасне до 4-4,2%. Експертът е на мнение, че най-голям риск от балон на цените на активите съществува в Хонконг, Сингапур и Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още