IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в Европа са на най-атрактивни равнища от 10 години

Пазарите на бизнес имоти в Белгия и Холандия са най-горещите, т. е. - най-привлекателни за инвеститорите, според глобален консултант

11:39 | 11.04.13 г.
Цените на бизнес имотите в Европа са на най-атрактивни равнища от 10 години

Цените на бизнес имотите в Европа са достигнали най-атрактивните си нива за инвестиции от близо 10 години, сочат резултатите от проучване на DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Стойностите на Fair Value Index, който оценява пазарите на имоти в Европа по скала до 100, показват, че нивото на показателя за Европа като цяло е нараснало до 78 пункта през последните три месеца на миналата година спрямо 62 през предходното тримесечие. Това е най-високата му стойност от септември 2003 г. насам.

В класацията отделните пазари на имоти се класифицират като “горещи”, “топли” и “студени”. От включените в изследването 105 пазара 69 са определени като “горещи”, а 25 – като “топли”, което означава, че те са атрактивни за инвеститорите.

Общо 33 пазара са повишили статута си спрямо третото тримесечие, като 24 са станали “горещи”, а 9 – “топли”.

Според Магали Мартон от DTZ най-значителният фактор за тази промяна са по-добрите изгледи за еврозоната, които понижават доходността от държавните облигации. Така имотите се превръщат в по-привлекателна инвестиция спрямо облигациите.

На върха на класацията са Белгия и Холандия, следвани от Балтийските страни, Финландия, Норвегия и Дания. Всяка една от тези шест държави има възможно най-високата оценка - 100, като всеки от трите сектора, покрити от анализа на DTZ (офиси, търговски площи и промишлени имоти) са класифицирани като “горещи” в инвестиционно отношение (подценени с над 5%).

Следват Великобритания и Ирландия и Германия, които са с оценка 91. Третата група в класацията се състои от пазарите в Централна и Източна Европа, Франция и Италия. На дъното е Испания, която е с резултат от едва 17 пункта.

Промишлените имоти са най-атрактивният сектор в Европа с оценка 82. Офисите са със 70, а търговските площи - с 82, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още