IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтата на имигрантите за собствен дом поддържа жилищното възстановяване в САЩ

Очаква се до 2020 г. броят на чужденците, притежаващи жилища в САЩ, да нарасне с 2,8 млн.

09:22 | 04.04.13 г.
Мечтата на имигрантите за собствен дом поддържа жилищното възстановяване в САЩ

Опитите да се преработят имиграционните закони в САЩ носят със себе си поне една непреднамерена полза за икономиката: зараждащото се жилищно възстановяване вероятно ще получи допълнителен тласък, пише Bloomberg.

Броят на чужденците, притежаващи жилища в САЩ, ще нарасне с 2,8 млн. за периода от 2010 г. до 2020 г. в сравнение с 2,4 млн. през предходните 10 години, прогнозират от Асоциацията на ипотечните банкери. Според проучване на група агенти на недвижими имоти от испански произход повишението може да е още по-голямо, ако нелегалните работници в страната получат гражданство.

Готовността на имигрантите, които са по-положително настроени към собствеността на жилище, отколкото американците, да закупят жилище в САЩ нараства с всяка следваща година, прекарана в страната, сочат резултатите от проучване на асоциацията. През това десетилетие на тях ще се паднат 50% от увеличението на покупките на жилища в 6 щата, включително Калифорния и Ню Йорк.

По данни на Асоциацията на ипотечните банкери делът на хората, пристигнали в САЩ през 80-те години и купили собствени жилища, е нараснал с около 35 процентни пункта през следващите три десетилетия, въпреки най-сериозната рецесия от Голямата депресия насам. До 2020 г. 61% от имигрантите от испаноезичния свят, пристигнали в САЩ близо 40 години по-рано, наред с над 70% от чужденците от други райони на света, ще притежават жилище в страната.

Според резултатите от изследване на Fannie Mae от 2011 г. за 56% от испаноезичните американци, които са около половината от чуждестранните жители на САЩ, сериозна причина за покупка на жилище е фактът, че то се смята за "символ на успех и постижения". За всички американци този дял е едва около 32%.

Един от приоритетите на втория мандат на президента Барак Обама е прокарването на имиграционен закон, който предвижда близо 11 млн. нелегални имигранти да получат американско гражданство в процес, който ще продължи 13 години. Ако бъде приет, законът може да увеличи броя на купувачите на жилища с около 3 млн. през идните няколко години. Това на свой ред би създало  нови ипотечни заеми за над 100 млрд. долара, твърдят експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 03.04.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още