IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 91% средна заетост на офис площите у нас отчитат собственици на сгради

Собствениците на бизнес сгради искат намаляване на местния данък за международно сертифицираните устойчиви офиси

13:33 | 21.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Над 95% от членовете на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС) са подписали нови договори за наем със среден срок между три и пет години, съобщава асоциацията, позовавайки се на вътрешно проучване.

АСБС обединява дружества, които инвестират в изграждането и експлоатацията на бизнес имоти в страната с обща площ над 1 млн. кв. м. Проучването показва, че над 90% от компаниите са удължили вече съществуващи наемни договори.

Средната заетост на офис площите в България към момента надхвърля 91%, като при 77% от анкетираните свободните площи са под 10%. По-ниска степен на заетост има основно при новите проекти от последната година, които все още са в процес на отдаване, сочи проучването.

70% от анкетираните  заявяват, че наемните цени са  стабилни, като при 21% се наблюдава  увеличение.

„Офис секторът в България е стабилен въпреки ситуацията на световна пандемия през последните две години. Това сочат и резултатите от проучването сред нашите членове“, коментира Таня Косева-Бошова, председател на Управителния съвет на АСБС.

„Предизвикателствата в сектора послужиха като катализатор на тенденции, които вече бяха стартирали. Появиха се нови, гъвкави офис решения, свързани със специфичните нужди и изисквания на наемателите, които превръщат офиса в цялостно преживяване за служителите“, допълва тя.

Темата за енергийната ефективност продължава да бъде на фокус за инвеститорите. Наемателите вече имат ясно формулирани нарастващи изисквания към устойчивостта на офис сградите, като поддържането на оптимални разходи за енергия е само част от тях.

АСБС стартира законодателна инициатива, която според асоциацията допълнително ще стимулира изграждането на устойчиви офис проекти. Предложението е сградите, сертифицирани по международните стандарти за устойчивост и енергийна ефективност, например LEED и BREEAM, да получат намаление в ставката на местния данък. 

Според асоциацията такава е практиката в много европейски страни, които искат да стимулират инвестициите в устойчиви сгради.

Значителна част от офис сградите, завършени през последните години, вече са сертифицирани по международни стандарти, а критериите за устойчивост – опазване на околната среда, социална отговорност и добро управление (ESG), имат нарастваща тежест както за институционалните инвеститори, така и за финансиращите институции, отбелязват от АСБС.

Според асоциацията офис сегментът понася устойчиво и без значителни сътресения икономическите и социални промени, предизвикани от COVID кризата. Повечето инвеститори се въздържат от драстични промени и това запазва балансирани отношенията между наематели и наемодатели. Благодарение на взаимните усилия както от страна на пропърти мениджмънт екипите, така и от страна на компаниите, се минимизират здравните рискове за хората на място, пише АСБС.

Асоциацията очаква сериозно забавяне в предлагането на нови офис площи след период на динамично развитие и растеж. Тя прогнозира, че това ще стабилизира допълнително пазара и ще доведе до увеличаване на заетостта през 2022-2023 г.

Това забавяне обаче не означава консервативно поведение или промяна в инвестиционните намерения за стартиране на нови офис проекти, изтъкват от АСБ. Близо 60% от анкетираните заявяват, че планират стартиране на нови инвестиции през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Всъщност,средната заетост в София на наличните офис площи е около 70%,затова и искат да им се намалява данъка.Има бизнес сгради,изцяло празни без наематели повече от година свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още