IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Илиев: Финансирането на имоти в строеж продължава за надеждни инвеститори

Ако извънредното положение продължи по-дълго, неминуемо ще има сериозен спад на цените на имотите, прогнозира кредитният консултант

08:31 | 09.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Има ли промяна на типа имоти на етап строителство, които банките кредитират?

Логично е банките да подхождат внимателно към приемане на обезпечения във фаза „строителство“. В тези несигурни времена хората масово отлагат големите си покупки и за инвеститори, които нямат осигурено финансиране (от собствени средства или от инвестиционен кредит) и разчитат на продажби на имотите в строеж за завършване на сградите си, се увеличава рискът от фалит или сериозно забавяне на строителството. Въпреки това повечето банки, които кредитираха жилища на акт 14 преди пандемията, продължават да го правят и сега, след обстоен анализ на финансовото състояние на инвеститора.

През уикенда стана ясно, че очакваният мораториум върху изплащането на банкови кредити ще обхване всички категории заеми. Как ще се отрази това на жилищния пазар и най-вече на новото строителство и потенциалните му клиенти?

Мораториумът е добра мярка, която ще даде въздух на длъжниците в криза, и считам, че подходът при него не бива да е избирателен, защото почти всички сектори са засегнати. Смятам, че съгласуването на мерките с Европейския банков орган (ЕБО) и Асоциацията на търговските банки е гаранция, че мярката е добре обмислена и банките могат да си позволят безпроблемно ограничаване на приходите за няколкото месеца, които ще обхваща мораториума, без да се налага допълнително свиване в кредитирането.

Единното третиране за всички видове кредити и отрасли би улеснило настройките в системите на банките и би освободило административен капацитет, който в момента е ангажиран с индивидуално разглеждане на всяка молба за разсрочване и преструктуриране от клиент, изготвяне на индивидуални анекси по договори за кредит и т.н. Очаквам процесите по разглеждане и администриране на новите апликации за кредит дори да се ускорят и да се намалят някои забавяния, които наблюдаваме в момента.

От Асоциацията на търговските банки предлагат временните отсрочки да важат само за коректни длъжници до 1 март. Какъв е вашият коментар за това предложение?

Считам това предложение за резонно. Извънредното положение предполага извънредни мерки, с които да се облекчат хората и бизнесите, чиито приходи са ограничени или изцяло са секнали вследствие на пандемията, а не да помогне на длъжници, които имат системни затруднения отпреди това или пък изобщо нямат намерение да си изплащат заемите.

Напомням, че в закона за мерките и действията по време на извънредното положение са предвидени други облекчаващи мерки, които касаят и кредитополучателите, които вече са били изпаднали в затруднение: не се начисляват наказателни лихви за просрочие, не се налагат запори на трудови възнаграждения и на сметки на физически лица, не се изземват вещи, спира се публичната продан на имущество и други.

Какъв е профилът на строителните компании, които ще изпитат най-сериозни затруднения в сегашната ситуация от гледна точка на портфейл със строителни проекти, зависимост от банково финансиране и продажби „на зелено“?

Финансирането на имоти в строеж не е прекратено за надеждните инвеститори, така че и клиентите им, които са капарирали „на зелено“, вероятно ще получат кредити, стига да не са останали без работа. Проекти, за които все още не е започнато строителството, могат да бъдат замразени в очакване на по-добри времена за реализация – ясно е, че в момента интересът за нови покупки е минимален и нови сделки трудно могат да се сключат на цените от преди месец. Проблеми вероятно ще изпитат инвеститори, които са вече в процес на строителство, нямат изградена репутация и осигурено финансиране за довършване на сградите си.

Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nradev
преди 4 години
"Инвестицията" в имотитУ умре. Сега се разтягат локуми за заблуда на овцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Надеждните - добре, но какво става с ненадеждните и зеленото? А клиентите на надеждните, ако са се променили обстоятелствата и вече не са надеждни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още