IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните и общински индустриални паркове ще могат да се отдават на концесия

Развитието на индустриалните зони може да се стимулира с данъчни преференции, предвижда специален закон

10:55 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Собственост и експлоатация на индустриалните паркове

Собственик на индустриален парк може да е държавата, община или няколко общини, партньорско дружество между държава и/или общини, фирма, партньорско дружество между общини и фирма.

Експлоатация на индустриалните паркове

Експлоатацията на индустриалните паркове ще се осъществява чрез специален оператор. Когато собственик е държавата, оператор може да е публично предприятие или да се избере концесионер. Парковете, собственост на държавата и една или повече общини определят търговско дружество с участието на всички собственици в капитала.

Операторът сключва договор за експлоатация. Операторът поддържа инфраструктурата, осигурява административно и друго обслужване на инвеститорите, сключва договори, строи при необходимост, осигурява услуги и т.н.

Инвеститор в индустриален парк е физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец, което извършва производствена дейност в парка въз основата на договор с оператора.

Партньор в индустриален парк е лице, което подпомага функционирането и развитието на индустриалния парк по договор с оператора

Собственост на имотите

Държавните и общинските поземлени имоти, включени в територията на индустриалния парк, може да бъдат само частна държавна собственост, съответно частна общинска собственост. Поземлените имоти на територията на държавен, общински или съвместен индустриален парк може да са собственост на оператора, ако той е публично предприятие.

Собственикът на имот на територията на индустриален парк може да продава или отдава под наем имота на потребител или да учредява в негова полза ограничени вещни права върху имота при условията и по реда, определени с правилника за цялостната организация в индустриалния парк.

Развитие и стимули за индустриалните зони

Министерският съвет приема програми и решения за стимулиране създаването и развитието на индустриални паркове, което се прави и от общинския съвет по отношение на общинските паркове.

Министърът на икономиката ще поддържа специален регистър на индустриалните паркове и ще контролира дейностите на тяхната територия. Регистърът ще съдържа данни за собственик, оператор, имоти, ПУП, инвеститорите, дейностите, партньорите, различни актуализации и т.н.

Индустриалните паркове могат да се стимулират с данъчни преференции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още