IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществените поръчки - кошмар или успех за градската среда у нас?

Правилата в Закона за обществените поръчки не са адекватни на европейските добри практики, смята архитект Борислав Игнатов

16:01 | 06.05.19 г.
Обществените поръчки - кошмар или успех за градската среда у нас?

Обществените поръчки съсипват градската среда в България. Те обаче са важна дейност, чрез средствата от която могат да се подобрят условията в цялата инфраструктура на държавата.

Но правилата в Закона за обществените поръчки не са адекватни на европейските добри практики. Това заяви архитект Борислав Игнатов в ефира на предаването „ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Поръчките в строителството и проектирането са приравнени с общия вид поръчки за доставки, уточни архитектът. Важно е обществото да има думата и да каже от какво има нужда при даден ремонт, реконструкция, спомена той.

„В момента има общо усещане за скрит процес, за формални обществени обсъждания, но когато проектите се завършват, при резултатите се реагира негативно. Този процес може да бъде воден много по-оптимално с тези средства", посочи Игнатов.

Камарата на архитектите в България през последната година и половина извърши наблюдение на над 400 обществени поръчки, съобщи още експертът. „Може би 50% от тях съдържат дискриминационни условия, прекалено кратки срокове и т.н. Смятаме, че е добра практика да се обсъжда работният проект и хората да са запознати с естеството на изпълнението преди старта му. Просрочването на ремонти влияе зле на бизнесите“, допълни той.

„Ако в Европа финансирането за проектиране на дадена сграда е около 12% от цялата стойност на обекта, в България то е едва 2%. Важно е да привлечем напредничави архитекти, за да се получи добър актуален продукт", коментира Игнатов.

Инициативата „Визия за София“ ще предложи общоустройствен и бизнес план за града, посочи още архитектът. Важно е да се осигурят средства за прилежащата и дребната инфраструктура, счита още той. 

По повод таксите за разрешение за строеж гостът изрично отбеляза, че по закон таксите не биват да превишават стойността на услугата, която получава съответният гражданин от администрацията, както и че трябва да се формира подходяща данъчна политика в случая.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още