IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши придобиването на Мегапарк от Lion's Head

Магапарк разполага със 75 хил. кв. м офис площи, а сред наемателите му са Huawei, Strabag, LG Electonics

11:26 | 13.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia.org</em></p>

Снимка: Wikipedia.org

Офис пазарът в София

Към момента в София в процес на строеж са 291 хил. кв. м офис площи клас А и Б, като се очаква те да бъдат завършени до края на 2020 г., сочат данни на консултантските компании Cushman&Wakefield Forton и Colliers International, цитирани в решението на КЗК. Сред клиентите са по-големите местни и международни компании от секторите на информационните технологии, телекомуникациите, фармацията, финансите, професионалните услуги и търговията на дребно.

Средната продължителност на наемните договори е пет години с изключение на сгради, които са построени или изцяло реконструирани специално с оглед на нуждите на конкретен голям наемател, който се е обвързал с по-дълъг наемен срок за десет или повече години.

Средната цена за наемане на клас А офис площи в София е 12 евро за кв. м , а на клас Б офис площи - 8 евро за кв. м. Най-висок пазарен дял на база отдадените под наем площи през 2016 и 2017 г. има „Бизнес Парк София“ ЕООД, като той е в рамките на 5 до 10%. Следват „Мегапарк“ ООД, Лайънс Хед Инвестмънтс и „Европейски търговски център“ ЕООД с дялове между 0 и 5%.

По отношение на наемните възнаграждения първото място държат „Мегапарк“ ООД и Lion's Head Investments с дял между 0 и 5%, а на второ място с близък по стойност дял е „Европейски търговски център“ ЕООД.

КЗК посочва, че като цяло пазарът за отдаване на офис площи под наем в София е фрагментиран, основните участници са с близки пазарни дялове, като не се наблюдава присъствие на ясно изразен пазарен лидер. Не се очаква обединената група да има конкурентно предимство пред останалите участници на пазара, доколкото техните пазарни позиции са напълно съпоставими с тези на основните им конкуренти, счита антимонополното ведомство.

Клиентите от своя страна не считат, че участниците в сделката ще променят търговската си политика по отношение на наемателите на офиси.

В хода на проучването КЗК е установила още, че въпреки съществуването на определени финансово - икономически бариери за навлизане на пазара на офис площи, те са преодолими. Това се потвърждава и от навлизането на нови пазарни участници през последните години като полската компания GTC, „Геритидж парк – София“, НЕПИ, а също и от планираните нови строежи на бизнес сгради в София.

Липсата на сериозни бариери за свободно навлизане на пазара, броят активни конкуренти, както и възможността на клиентите за мобилност между доставчиците на услугите изключват възможността за независимост на придобиващия от своите конкуренти и клиенти. Поради това КЗК приема, че нотифицираната операция няма потенциал да окаже негативно влияние върху конкурентната среда на пазара на офис площи в столицата.

Решението на антимонополния регулатор може да се обжалва в 14-дневен срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още