IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бави се прехвърлянето на терените около гара „Пионер“ на Столична община

На общината са прехвърлени 4 имота от общо 11 планирани

12:49 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Изображение: Google Maps</em></p>

Изображение: Google Maps

Столичната община още не е поискала от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) да й прехвърли безвъзмедно няколко имота около бившата гара „Пионер“, въпреки че има правителствено решение от 2011 г. Това става ясно от писмен отговор на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Припомняме, че Общият устройствен план на София не предвижда запазване на жп линията и съоръженията бяха демонтирани преди няколко години.

В район се предвижда да бъде изграден парк със спортни съоръжения и борсата за строителни материал да бъде премахната.

Междувременно терени в района станаха обект на застрояване, което предизвика няколко протеста на граждани.

Новият главен архитект на София Здравко Здравков наскоро обяви, че предвижда да изгради велотрасе, което да започва от столичния квартал „Слатина“, да преминава през гара „Пионер“ и оттам да стига до бул. „Симеоновско шосе“ и Околовръстен път.

През последните години се провалиха три опита за отдаване на бившата гара „Пионер“ на концесия.

По време на министър Данаил Папазов беше взето решение за продажба на няколко от терените в района, но интерес от купувачи по онова време – в разгара на кризата за пазара на имоти, нямаше.

От отговора на Московски става ясно, че на Столичната община са прехвърлени 4 имота от общо 11. Два от прехвърлените терени са с по над 7 хил. кв. м площ, един е с почти 15 400 кв. м, а последният е по-малък - под 700 кв. м.

Московски обяснява, че още през 2011 г. по времето на първото правителство на Бойко Борисов са предвидени 11 имота в района, управлявани от компанията за жп инфраструктура за безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община за изграждане на парк.

Освен въпросните 4 терена, които вече са в ръцете на общината, за още 3 местната администрация е поискала прехвърялне, но документите са изпратени на регионалното министерство като компетентна институция. Ведомството още не е дало отговор.

За два от 11-те имота Столичната община изобщо не е отправяла искане за прехвърляне.
За други два главният архитект на общината е уведомил транспортното министерство, че са с отпаднала необходимост, т.е. общината вече не ги иска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още