IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще приоритизират блоковете за саниране през 2017 и 2018 г.

С предимство ще се ползват най-големите блокове и сградите с конструктивни проблеми

19:00 | 05.07.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Общините ще приоритизират блоковете за саниране през 2017 и 2018 г.

Общините ще приоритизират блоковете, които да се санират през 2017 и 2018 г. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която беше на посещение в Габрово, съобщават от пресслужбата на регионалното министерство.

С предимство ще се ползват най-големите блокове и сградите с конструктивни проблеми, обясни Павлова.

Припомняме, че през миналата година стартира нова национална програма за безплатно обновяване на старите блокове, строени по индустриален способ. Ресурсът й е 1 млрд. евро, осигурен от три международни кредитни институции, като се отпуска чрез Българската банка за развитие (ББР). Разходите по търговете за обновяване на сградите се контролират от общините.

Средствата обаче са на изчерпване заради активизацията на собствениците. Затова се предвижда в бъдеще, при стартиране на втори етап от програмата, санирането да не е напълно безплатно, а собствениците да имат някакво самоучастие.

Това лято ще бъдат ремонтирани 750 блока, съобщи Павлова в Габрово. След това трябва да мине един отоплителен сезон, за да се отчетат резултатите, свързани с енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии, за да може сградата да получи сертификат за енергиен клас, обясни тя.

Реалните ползи от санирането можем да отчетем едва към третата година, подчерта Павлова.

Най-висока е активността в Бургас, където в програмата участват над 200 сгради, каза още Павлова. На най-напреднал етап са ремонтите в Благоевград, където около 80-90% от блоковете са в различен етап от процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Дядо Мечо
преди 8 години
В България НЯМА "саниране". Има "енергийна ефективност". Двете нямат нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Ох, как им се краде. Глад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 8 години
това ще им се изясни - по-натам.Сего още ше ги карат да земат скъпи кредити, за да си плащат ТКЗС-ТО!А най-хубавото е, че пред управителъ могат да точат каквито си поискат суми. За озеленяване, медни огради, футуристичен дизайн. И ДЪЛГА НА ДРУЖУСТВОТО РАСТЕ ЛИ РАСТЕ. Целта - изпълнена. Не вярвай на данайците, допи когато ти зават дарове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Добре дошли в новите обречени на фалит ТКЗС-та.Някой задава ли си въпроса защо и КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН ТЕЗИ СДРУЖЕНИЯ И НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ УЧАСТВА С ДУГАТА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ НАРЕЧЕНА "Общо събрание"Защо изискването е да има СДРУЖЕНИЕ, а не ОБЩО СЪБРАНИЕ което за разлика от първото не е ТКЗС регистрирано в съда.Какво ли ще се случи ако някой от собствениците не може да плаща СКЪПОСТРУВАЩИТЕ ремонтни дейности?В ЗУЕС ясно е разписано, че собствеността му се отнема и продава на публична продан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още