IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В. Генев: Office 365 осигурява лесен достъп и високо ниво на сигурност

Това ще улесни боравенето с големия обем данни в бизнеса ни, смята управляващият съдружник в „Консултантска къща Амрита"

14:45 | 23.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Генев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Виктор Генев. Снимка: Личен архив

Виктор Генев е управляващ съдружник в „Консултантска къща Амрита“. Завършил е бизнес администрация и икономика в Американския университет в България и MBA в Crummer Graduate School of Business, САЩ. Виктор има богат опит във финансовия анализ и оценяването и е лицензиран финансов анализатор (CFA) и член на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители.

„Консултантска къща Амрита“ ООД е създадена през 2001 г. Предлага широк набор услуги в областта на оценяването на недвижимо и движимо имущество, нематериални активи, дялове и акции на предприятия и има сключени договори с 15 банки за изготвяне на оценки на обезпечения по банкови кредити. Компанията работи и по банкови договори със Столична община и няколко други общини и изготвя оценки по договори с държавни и публични институции.

Г-н Генев, какви са предизвикателствата пред Вашия бизнес и какви мерки взимате, за да отговорите на конкурентната среда?

През последните няколко години на пазара на недвижими имоти и на ипотечното кредитиране се наблюдава осезаемо раздвижване. Лихвите по депозитите и по кредитите намаляха значително, което доведе до увеличение на сделките с жилищни имоти, както и на по-голям брой отпуснати ипотечни кредити. Подобно е положението и с други типове имоти – офиси, търговски обекти и индустриални площи. В същото време бяхме свидетели на проблеми в банковата система и засилване на контрола от страна на регулатора. Тези процеси направиха работата ни по-отговорна от всякога и усложниха процеса по изготвяне на оценка. За компаниите от нашия сектор е важно да управляват ефективно целия процес от възлагането на оценка, през организиране и извършване на оглед, изготвяне, проверка и контрол. Необходимо е да се спазват кратки срокове, изисквания на банки, възложители и международни стандарти.

Какви са нуждите на Вашата компания и как очаквате да бъдат  подпомогнати от програмата „Модерният бизнес“ на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Майкрософт България?

В нашата сфера на дейност се генерира голям обем данни. Работим с 20 оценители в София и близо 80 в страната. В процеса на изготвянето на всяка оценка експертите събират голямо количество информация. Посещават обекти на място, правят снимков материал, събират документи за оценявания обект, пазарни свидетелства и др. Цялата тази информация се обработва и се използва от различни служители на фирмата преди да бъде изпратен окончателният доклад към възложителя. В последно време голям брой възложители – като някои от големите банки, преминаха към електронна обработка на данните, което наложи и дигитализация на целия процес. Тези фактори, заедно с нашата политика за постоянно усъвършенстване на процеса, доведоха до решението да пренесем информационния поток и процеса в облака и да въведем нови информационни системи.

Откъде научихте за програмата и какво Ви накара да се включите в нея?

За програма „Модерният бизнес“ научихме от един от нашите партньори в областта на информационните системи и сигурност. В резултат направихме запитване към друг дългогодишен наш партньор, който е официален представител на Майкрософт за България и има богат опит при въвеждането на подобни услуги. Те ни помогнаха с внедряването на новото облачно решение Office 365.

На какъв етап е внедряването на Office365 в компанията ви? Служителите преминаха ли специализирани бизнес обучения и лекции в подкрепа на конкурентоспособността и бизнес планирането?

Към днешна дата внедряването е наполовина приключило. Разделихме го на два етапа – първо, за оценителите в двата ни офиса в София, а в последствие и за подизпълнителите в различните градове из страната. За да започнем работа сме провели няколко срещи с партньорите ни от BSH и вътрешни обучения. Като следваща стъпка сме предвидили специализирани обучения, тъй като голяма част от екипа ни в страната няма опит с подобен вид системи или услуги.

Имате ли вече първи впечатления от услугата? Какво споделят колегите Ви?

Периодът нужен за адаптация беше изключително кратък и вече наблюдаваме големи подобрения в работния процес. Колегите споделят като основно предимство улесняването на ежедневната работа поради възможност за отдалечена връзка с офиса и бърз пренос на данни. С радост наблюдаваме изчистване на някои предишни пропуски във вътрешните процеси, уеднаквяване на разминавания и повишаване на производителността чрез намаляване на времето за обработка на данните.

Какви са конкретните предимствата за Вашата компания от внедряването на Office365?

Най-големите ни очаквания са за подобрение в сигурността при съхранение на информация и обработката на данни. За организация, която работи в сферата на консултантските услуги, сигурността на данните е от основно значение. Всички сме ставали свидетели на атаки от вируси, хакери и недоброжелатели, а надеждната защита може да струва скъпо. Office365 дава тази сигурност и в същото време елиминира нуждата да поддържаме собствени сървъри или системи за сигурност. Самото внедряване е безплатно, а за пакета облачни услуги се заплаща такса, която зависи от абонаментния план и е привлекателна за малкия и среден бизнес в България.

Бихте ли препоръчали на други компании да се включват в програмата? Какво бихте ги посъветвали?

Категорично, да. Облачните решения са бъдещето за бизнеса. Внедряването на Office365 би имало много добър ефект върху работата на малки и средни предприятия с национален обхват. То позволява на МСП да бъдат мобилни и гарантира сигурността на информацията. Освен това, всеки служител има бърз и лесен достъп до Word, Excel, PowerPoint, Outlook, както и до ИТ решения като имейл сървър, достатъчно място за съхранение на информация – при това независимо дали е на работното си място, вкъщи или на път.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още