IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Стрелча получава имот за строителство на промишлена зона

Общината е включена в обхвата на стратегията за целенасочени инвестиции в изоставащите региони

13:06 | 09.12.15 г.
Община Стрелча получава имот за строителство на промишлена зона

Община Стрелча, която е включена и в стратегията за целенасочени инвестиции в изоставащите региони на страната, получава имот с площ от почти 5 дка, върху който трябва да бъде изградена промишлена зона, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното си заседание министрите са прехвърлили и терена, през който се осигурява достъп до църквата „Св. 40 мъченици“, на община Велико Търново. Така местната администрация ще може да изгради паркинг и туристически съоръжения около обекта.

Припомняме, че община Велико Търново получи църквата, както и Мавзолея – костница, през 2012 г., за да може да ги развива като туристически обекти. Още от предишния кабинет на Бойко Борисов държавата прехвърля обекти на общините, защото те имат възможност да кандидатстват и за европейски средства за обновяването и поддръжката им.

С друго решение правителството предостави безвъзмездно на Агенцията по обществени поръчки управлението на част от сградата на ул. „Леге” №4 в София. Имотът е с отпаднала необходимост за Министерството на икономиката и ще позволи да бъдат осигурени условия за работа на служителите, които подпомагат министъра на финансите в осъществяване на държавната политика в областта на обществените поръчки съгласно последните промени в ЗОП.

От частна в публична държавна собственост е променен и статутът на два имота, предоставени за управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Те се намират на ул. „Христо Ботев” в Пловдив и са с обща площ 6 676 кв. м. Промяната е предпоставка за изпълнението на инвестиционната програма на концесионера – „Железопътна гара – Пловдив” ООД, съгласно Договора за концесия за строителство на Централна железопътна гара в града.

Министерският съвет даде съгласието си „Холдинг БДЖ” ЕАД да продаде на ДП „НКЖИ” чрез пряко договаряне почивно-възстановителния център „Родопи” в местността „Студенец”, община Куклен. След продажбата статутът на имота ще бъде променен в публична държавна собственост.

По схемата „дълг срещу собственост” НКЖИ ще придобие и три имота от „БДЖ – Товарни превози” ЕООД. Терените се намират в Симеоновград и попадат в границите на трасето за реконструкция и електрификация на жп линия Димитровград – Свиленград.

С продажбите двете дружества ще могат частично да погасят дълга си към управителя на железопътната инфраструктура – НКЖИ няма да заплаща имотите, а ще приспадне договорената сума от финансовите задължения, натрупани през минали години.

Правителството взе решение също така да се отчуждят имоти – частна собственост, необходими за изграждане на пътен надлез над жп линията Септември – Пловдив. Двата терена са с площ около 460 кв. м и се намират в землището на с. Златитрап, община Родопи.

Процедурата по отчуждаване се финансира от НКЖИ. Решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още