IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е инвестирала за пет години 109 млн. лв. в ремонти на улици

За целия период общината е глобила десет фирми за забавяне или некачествено изпълнение на улични ремонти с общо 1,34 млн. лв.

08:34 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
София е инвестирала за пет години 109 млн. лв. в ремонти на улици

За пет години средствата, вложени в ремонт на основни улици и булеварди в София, възлизат на 109,6 млн. лв.  Най-много са инвестирани миналата година – 37,3 млн. лв, като текущите ремонти са стрували най-много - 135 млн. лв., а почти всяка година се заделят по 26 млн. лв.

Това става ясно от отговор на кмета на столицата Йорданка Фандъкова до общинските съветници от БСП Милка Христова и Калоян Пагов, цитиран от в. „Сега”.

Ремонтът и изграждането на нови улици и булеварди в София общо са стрували близо 337 млн. лв. за последните пет години.

За ново строителство са дадени 92,6 млн. лв., като най-много са изразходвани през 2012 г. - близо 39 млн. лв. През 2010 г. те са били 1,5 млн. лв., а за първите шест месеца на тази година - едва 520 хил. лв.

От справката става ясно, че общината е наложила глоби в размер на 1,34 млн. лв. на фирми за забавяне или некачествено изпълнение на улични ремонти за изминалите пет години.

За целия период има глобени 10 фирми, като основното нарушение е забавяне на изпълнението. Само две от глобите са за некачествено изпълнение. Едната е санкцията от миналата година за ремонта на трамвайния път по бул. "България". Тя е и най-голямата за целия отчетен период - 606 740 лв., наложена на фирма "СК 13". 

Другата глоба за некачествен ремонт е доста по-скромна - 3000 лв. Тя е била за строителството на ул. "Професор Николай Державин" и на панорамен път от бул. "Цар Борис" III до "Беловодски път" от 2011 г. Изпълнителят на ремонта "Пътностроителна техника" е отнесъл и санкция от 44 676 лв. заради закъснение с една седмица. За цялата глоба е посочено изрично, че е удържана.

От края на юни нови фирми се грижат за текущите ремонти на улиците в София. Столицата е разделена на шест зони. Първата зона, която обхваща районите "Витоша", "Лозенец", "Средец" и "Триадица", ще се поддържа от "Трейс груп холд".

Районите "Овча купел", "Банкя", "Красна поляна" и "Красно село" ще се поддържат от "ПСТ Груп".
Третата зона с райони "Люлин", "Възраждане", "Илинден" и "Надежда" и "Връбница" ще се поддържа от консорциум "Амфисия".

Четвърта зона ще се поддържа от "Пътища и съоръжения" и обхваща "Оборище", Сердика", "Подуене" и "Нови Искър".

Районите "Нови Искър", "Слатина" и "Кремиковци" попадат в пета зона, която ще се поддържа от ДЛВ.

В шеста зона, където са "Панчарево", "Младост", "Студентски град" и "Изгрев", улиците ще се ремонтират от "ГБС-Инфраструктурно строителство". Договорите са за четири години. Стойността на поддръжката е 136 млн. лв.

Oще новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още