IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчават правилата при изграждане на инфраструктурни обекти в земеделски земи

Депутатите от енергийната комисия се опасяват, че предвидените мерки не са достатъчни

17:59 | 16.07.15 г.
Облекчават правилата при изграждане на инфраструктурни обекти в земеделски земи

Облекчаване на правилата при изграждането на обекти от техническата инфраструктура (шахти, далекопроводи, трафопостове и други) в земеделски земи предвижда промяна в Закона за опазването на земеделските земи.

Новите правила предвиждат да не бъде изисквано утвърждаване на трасетата и промяна на предназначението на земеделските земи, когато площта на съоръженията не надхвърля 15 кв. метра. В момента определената площ е 1 кв. метър.

Предложението за промяна беше одобрено единодушно на първо четене в енергийната комисия към Народното събрание. Тя не е водеща по законопроекта, но депутатите се ангажираха да предложат промени между първо и второ четене на текстовете.

Това, което притесни депутатите, беше площта за съоръженията. Според Валентин Николов (ГЕРБ) този размер е недостатъчен, предвид факта, че трансформатори могат да бъдат няколко пъти по-големи от определените площи. По тази причина и те настояват за увеличение на площите, за да не бъде спъвано развитието на малкия и средния бизнес при развитието на техническа инфраструктура.

Николов припомни, че преди броени дни Европейската комисия одобри финансиране за изграждането на далекопровода от Маришкия басейн до Бургас, който ще бъде реализиран от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и изказа опасенията си, че промяната в закона може да засегне този проект.

Председателят на комисията Делян Добрев се съгласи, че в градски условия може да има трафопостове, разположени на площи от до 15 кв. метра, но извън населени места съоръженията са по-големи, а процедурите по промяна на предназначението са тромави.

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов дори поиска да отпаднат всякакви ограничения при изграждането на обекти от техническата инфраструктура, за да не се спъва развитието на важни за България проекти. Това може да стане след описване в закона на точния тип и другите подробности около съоръженията, за да няма злоупотреби и неправомерно застрояване.  

Таско Ерменков от БСП Лява България припомни, че обектите с национално значение са обект на специално законодателство. 

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) бяха категорични, че са са определили площта на базата на своите наблюдения от подадени искания за промяна на предназначението на земеделски земи. Те се противопоставят на увеличаването на площите, за да бъдат опазени земеделски земи в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още