IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малките общини влизат в инвестиционната програма за изоставащите региони

Програмата ще бъде готова през ноември, като в нея със сигурност попадат Северозападният регион, Родопите и регионът Странджа-Сакар

10:49 | 25.06.15 г.
Малките общини влизат в инвестиционната програма за изоставащите региони

Малките общини - от четвърта и пета категория съгласно Националната концепция за пространствено развитие, както и по-големите общински центрове в планински, полупланински и погранични райони, ще могат да получават подкрепа от държавата.

Това е записано в предложенията за промени на Закона за регионалното развитие, който е публикуван на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общините, които ще могат да получават целенасочена подкрепа, ще бъдат включени и в специалната инвестиционна програма за изоставащите региони, която подготвя правителството. Тя ще бъде готова до края на ноември, става ясно от съобщение на регионалното министерство.

Инвестиционната програма със сигурност ще включва Северозападният регион, Родопите и регионът Странджа-Сакар. Останалите региони за подкрепа ще бъдат определени от Българската академия на науките (БАН).

За трите сигурни района вече са направени необходимите анализи и визии за развитие, както и предварителната селекция на проекти, предложени от областните съвети за развитие.

Досега при определянето на териториите за целенасочена подкрепа се отчитаха нивата на нетните приходи от продажби на един жител, средната заплата, средната безработица, гъстотата на населението, пътната и ВиК инфраструктура и други фактори. Промяната в закона предполага, че повече населени места ще могат да се възползват и да успеят да привлекат инвестиции.

Същевременно обаче се предвижда инвестиционните намерения в регионите да се обсъждат и от регионалните съвети за развитие, което може да се окаже още една бюрократична спънка за реализацията на проекти с инвестиционен характер.

С промените в закона отпада и задължението общините да изготвят концепции за пространствено развитие, тъй като те са задължени да изготвят общи устройствени планове.

Предвижда се също така големите проекти от значение за регионите да залегнат в регионалните планове за развитие, както и мерките за градско възстановяване и развитие, които се финансират с европейски пари, и мерките, които се предприемат за адаптиране на района към климатичните промени.

Мерките за подкрепа на изоставащите райони ще залегнат и в областните стратегии за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още