IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите на закрити учебни заведения ще се ползват за образователни цели

Само със становище на образователния министър изоставените сгради на учебни заведения ще могат да се ползват за други цели

17:46 | 24.06.15 г.
Имотите на закрити учебни заведения ще се ползват за образователни цели

Имотите или части от тях и вещите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие, ще се използват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Закона за държавната собственост, по Закона за общинската собственост и според подзаконовите актове по прилагането им.

Това реши днес парламентарната образователна комисия при гласуването на текстове за второ четене от проекта на закона за предучилищното и училищното образование, съобщава БТА.

Депутатите решиха също, че имотите и вещите на закритите или преобразуваните общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности, да могат да се използват и за други дейности, но при определени условия.

Първото от тях е да има положително становище на министъра на образованието и науката, изготвено въз основа на оценка на образователните потребности в общината.

Другото условие е свързано с това населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5 хил. души.
Народните представители посочиха, че е добре да се даде възможност, ако някъде има искане да се ползват сградите на закритите училища, това да се разреши.

Целта е тези сгради да не се разрушават, защото е много страшно, когато в някои населени места има изоставени училища и детски градини.

Снежана Дукова от ГЕРБ каза, че и сега у нас има градове с над 10 хил. жители, в които има изоставени сгради на отдавна закрити училища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още