IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в България продължава да изостава спрямо ЕС

В Словакия, Румъния и Швеция строителството се възстановява с най-бързи темпове

12:35 | 17.06.15 г.
Строителният сектор в България продължава да изостава спрямо ЕС

България продължава да е сред държавите в Европейския съюз (ЕС), в които строителният сектор не може да се възстанови заради продължаващия спад на сградното строителство, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През април спадът на строителната продукция у нас е 0,4% спрямо март - повече от средния за ЕС, където е измерен спад от 0,3%.

Същевременно в еврозоната строителната продукция отбелязва ръст от 0,3% през април спрямо март благодарение на ръста на сградното строителство от 0,5% и въпреки спада на гражданското и инженерното строителство с 1,8%.

На годишна база през април у нас е отчетен спад на общата строителна продукция от 0,5% спрямо ръст от 1,3% в ЕС, който е подкрепен от увеличението при продукцията от сградното строителство от 1,6%.

Държавите с най-бърз темп на възстановяване на строителния сектор през април са Словакия (14,1% ръст на строителната продукция на годишна база), Румъния и Швеция (по 10,8%), Унгария (10,7%) и Чехия (10,3%).

Същевременно най-силен годишен спад на строителната продукция се отчита в Словения (-7,5%), Франция (-6,2%) и Португалия (-4,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още