IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атракция „Леденика“ не може да бъде открита заради нередности по проекта

В ход са проверки за злоупотреби с европейски средства и неспазване на процедури, твърди МРРБ

14:09 | 10.06.15 г.
Атракция „Леденика“ не може да бъде открита заради нередности по проекта

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) възразява срещу официалното откриване на туристическата атракция „Леденика“ заради редица нередности и пропуски, съобщиха от ведомството.

Във връзка с публикации в регионалните и централни медии, относно подготовка на община Враца за официално откриване на проект „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. в размер на над 5 млн. лв., Министерството на регионалното развитие и благоустройството напомня, че към момента проектът все още е в процес на изпълнение, като крайният срок е 4 август 2015 г.

От там допълват, че при осъществените проверки на място (2 през 2013 г, 1 през април 2014 и 1 през март 2015) са констатирани множество проблеми във физическото изпълнение на проекта.

До момента са констатирани нередности, свързани с налични съществени пукнатини, видими следи от течове, множество участъци с нарушение на съществуващото покритие, липса на осветление. Общото състояние на „входен тунел” е не само неестетично, но и опасно за посетителите на пещерата, посочва се от МРРБ.

Вътрешността на сградата е с компрометирани мазилки, настилки и дограма. Компрометирани са и части по външното покритие на фасадите, покрива и цветната мазилка на Амфитеатъра.

Монтираните макети на седем приказни герои, изобразяващи принц, принцеса, рицар, великан, катерица, триглав змей и Баба Яга са в лошо състояние, изпълнени са некачествено с рушащи се части по тях, посочват от министерството.

Установено е, че достъпът на лица с увреждания до входа на пещера „Леденика“ се осъществява по съществуваща алея, която не е включена в обхвата на проекта по договора, парапетът и бордюрите на тази алея са демонтирани и компрометирани.

Към настоящия момент все още има неизпълнени констатации, уточняват още от ведомството.
 
В допълнение на лошото физическо състояние, проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които към днешна дата са регистрирани 6 сигнала за нередност, които са в процес на проверка от Управляващия орган на ОПРР. В сигналите се твърди, че има злоупотреби с европейски средства и груби нарушения на Закона за обществените поръчки, както и некачествено изпълнение на поетите договорни ангажименти, незаконосъобразно възлагане на обществените поръчки и изменения на части от договора за обществена поръчка, ограничителни условия в обявяването на обществените поръчки, влошено физическо състояние на инвестицията. 

Плащанията по проекта са спрени до приключване на процедурата по разглеждане на сигналите за нередности и налагането на съответните финансови корекции, както и до отстраняването на всички констатирани проблеми във физическото изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още