IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на сградното строителство - траен проблем за бранша

Строителната продукция остава под натиск и ръстът на гражданското и инженерното строителство не успява да я изведе на положителна територия

11:54 | 08.06.15 г.
Забавянето на сградното строителство - траен проблем за бранша

Забавянето на сградното строителство се затвърждава като траен източник на проблеми за целия строителен сектор у нас.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че и през април спадът на сградното строителство дърпа надолу целия сектор.

Гражданското и инженерно строителство, в което попада и строителството на инфраструктура, няма потенциала да извлече сектора от кризата, в която изпадна през последните години, защото делът му от общото строителство е малко над 40 на сто, според данни на Камарата на строителите. Същевременно държавата залага най-много надежди точно на инфраструктурното строителство да реши проблемите на бранша.

Статистиката показва, че през април общата строителна продукция е ускорила спада до 0,4%, след като през предходния месец отбеляза понижение от 0,2%, а през февруари – от 0,1%. Намалението се дължи на по-силното свиване в сградното строителство през месеца – от 1%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство обаче отбелязва ръст от 0,3% за месеца.

Данните на годишна база са още по-красноречиви. Годишният ръст на гражданското/инженерно строителство от 11,6% не успява да подкрепи строителната продукция. Заради спада на сградното строителство от 10,3% общата строителна продукция намалява с 0,5% през април спрямо април 2014 г.

Темповете на спад на общата строителна продукция обаче се забавят от началото на годината от една страна заради ускорения ръст на гражданското и инженерно строителство, а от друга – на забавянето при спадовете на сградното строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още