IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство у нас остава слабо

Въпреки съживяването при изграждането на жилища в столицата от НСИ регистрират спад на сградното строителство през февруари

11:40 | 08.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Въпреки признаците за съживяване на жилищното строителство в столицата сградното строителство в България остава слабо през февруари, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Продукцията от сградно строителство намалява през февруари с 1,2% спрямо януари, а спрямо същия месец година по-рано се наблюдава понижение с 10%.

Запазва се и тенденцията за разнопосочно движение на строителството на сгради и инфраструктура, като при инженерното строителство продължава да се отчита нарастване – с 1,8% на месечна база и с 8,3% на годишна.

Общата строителна продукция (която включва сградното и инженерното строителство), е с 0,3% над равнището от предходния месец, след като през януари беше отчетено свиване, а на годишна база е регистрирано намаление от 1,8%, повлияно от отрицателния темп на сградното строителство.

Секторът у нас изостава от плавното възстановяване в Европа. За януари България беше първа в Европейския съюз по годишен спад на строителната продукция, според данните на Евростат.

Наблюдения на брокери на имоти обаче сочат ръст на новото строителство в София. Според тях има повече започнати жилищни сгради и по-голямо търсене на парцели за строителство. Тенденцията е започнала през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
van05
преди 9 години
Нал имаше силен старт годината на търсенето.Пък нямало сградно строителство.Де си пунди-скептико-перушанов да обясниш за корелацията на нас закъсалите за предлаганите от теб бетонки.Де си брокере де си цървуле ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Ами спрете общинския рекет,прекарай си вода,канал,прекарай си ток,плати строително разрешение на цената на проект,още 20 такси,изгради тротоари и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още