IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възлагат на областните управители изграждането на оградата по границата с Турция

Общата дължина на съоръжението, възложено за проектиране, е 131 км

17:40 | 11.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Възлагат на областните управители изграждането на оградата по границата с Турция

Проектирането и изграждането на оградата на българо-турската граница, която трябва да възпрепятства незаконното влизане на територията на страната ни, е възложено на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас. МВР ще изготви и ще им предостави задание за проектиране на съоръжението, става ясно от решение на Министерски съвет, с което правителството определи реда и условията за възлагането и изграждането на съоръжението. 

Въз основа на заданието областните управители ще възложат изготвянето на нужните за изграждането проекти. Преди утвърждаването им проектите ще бъдат съгласувани с директора на "Гранична полиция" по отношение на техническата част и с министъра на финансите – по финансовите параметри.

Според правителственото постановление договорите за възлагане на изграждането на съоръжението ще бъдат публикувани в интернет страницата на съответната областна администрация.

Съоръжението е част от неотложните мерки във връзка с миграционния натиск към България и целта му е повиши капацитета на Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР за противодействие на незаконната миграция по целия сухоземен участък на българо-турската граница, пише в решението.

Очаква се чрез изграждане на съоръжението, което ще е дължина 131 км, значително да се облекчи и използваният ресурс от полицейски сили и средства, а той ще може да бъде пренасочен за охрана към други райони и участъци.  

Припомняме, че в началото на годината бе взето решение да продължи изграждането на теленото съоръжение, чиито първи 33 километра бяха изградени по време на кабинета "Орешарски".

Без дебати в  края на януари депутатите определиха оградата като обект от национална сигурност и по този начин отпадна необходимостта от обществена поръчка за издигането ѝ. Те се аргументираха със спешни действия в защита на границата, която е и външна за Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
е ние държава която да ни пази границите явно нямаме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още