IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти отчитат поскъпване на жилищата в София, Пловдив и Бургас

Умерен ръст на цените в големите градове и активизиране на строителството през 2015 г. очакват от Райфайзен Имоти

14:25 | 18.02.15 г. 5
Консултанти отчитат поскъпване на жилищата в София, Пловдив и Бургас

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са нараснали с 2,8% през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г., сочи индекс на Райфайзен Имоти*. Спрямо предходното тримесечие е отчетен ръст от 1,4%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2014 г. са нараснали с 0,4% спрямо същия период на 2013 г., докато в Бургас годишният ръст е 5,4%, сочи още индексът. На тримесечна база е отчетен ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 1,2%, докато за Бургас промяната е 2,4%.

През 2015 г. очакванията към пазара на имоти са за активизиране на строителната активност поради недостатъчното предлагане на качествени имоти, прогнозира Светослав Липански, управител на Райфайзен Имоти ЕООД.

Новите качествени жилищни сгради и комплекси не могат да компенсират търсенето в определени предпочитани локации в София, Пловдив, Варна, Бургас, както и в някои по-малки градове. Купувачите стават все по-взискателни към качеството в избора си на ново жилище, пише в анализ на компанията.

Предстои да бъдат завършени някои по-големи замразени жилищни проекти в столицата, както и да започне строителството на нови такива. На годишна база се наблюдава увеличение на издадените разрешения за строеж в големите населени места, припомнят анализаторите.

Според анализаторите и през 2015 г. ще се наблюдава умерен ръст в цените на жилищните имоти в големите населени места.

*Индексът на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Това разбирам, това коментирам :-))Естествено, че имам и личен интерес, защото съм в играта, не го крия, но когато фактите говорят трябва да ги анализираме!За съжаление аз тук не виждам анализатори и това е тъжно...Иска ми се и друго да постигна - в момента хората с много пари инвестират и след време ще спечелят и ще имат още повече пари! Горе долу и аз съм в тази група, въпреки че нямам чак толкова пари :-((Всъщност, коментарите ми са насочени към средния човек, който може да си позволи имот, защото ми се иска не само богатите да спечелят от бъдещото поскъпване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Яааа, нямаш едно мнение извън темата за имоти!Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
OPASEN
преди 9 години
Надолу НЕ СЕ КОПАЕ от края на 2013 година !!!Тогава напазарих и спокойно мога да кажа, че вече съм спечелил от покачването на цените от тогава до сега :-))Да не говорим, че вече печеля от отдаване под наем, което носи доходност около 8 %Все пак, всеки си има глава на раменете и може сам да прецени как да действа :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
pepince
преди 9 години
Поскъпването е само в мечтите ви, стотици и хиляди апартаменти, магазини, складове и офиси са празни...Такъв застой не е имало, тази зима може и да е дъното, ама не ми се вярва, още ще се копае на долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Буда Гоцев
преди 9 години
Добре бе, добре, но има и още една подробност - парите от КТБ вече се наместиха по направления , та да видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още