IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ще подпомага общини за изработването на общи устройствени планове

За тази година е предвидено финансиране в размер на 5 млн. лева

21:08 | 04.02.15 г.
МРРБ ще подпомага общини за изработването на общи устройствени планове

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще продължи практиката, установена от вече несъществуващото Министерство на инвестиционното проектиране, да финансира подготовката на общи устройствени планове на общините.

За 2015 г. ведомството е определила бюджет от 5 млн. лева за общинските градоустройствени планове. С тях ще се финансира както подготовката на задание за изработване на общ устройствен план, така и самото проектиране.

На сайта на министерството са публикувани реда и условията за достъп на общините до средствата, както и необходимите формуляри за кандидатстване.

Общините, които кандидатстват за финансова помощ за подготовката на задание, трябва да подадат необходимите документи до 16 март. Местните администрации, които ще получат подкрепа, ще бъдат определени до 27 март.

През миналата година несъществуващото строително министерство е подпомогнало 35 общини да изработят задания за общ устройствен план, показват данните на МРРБ. През тази година финансовите условия няма да се променят – ще се финансират до 70 на сто от договорената между общината и избрания изпълнител цена, но не повече от 15 850 лева с ДДС.

Заданията трябва да са готови и да бъдат внесени в МРРБ до 30 ноември т. г., заедно със заверени копия от договора с изпълнителя и издадените фактури.

Що се отнася до общините, които кандидатстват за финансова помощ за изработване на общ устройствен план, регионалното министерство ги категоризира в три групи. Общините в първата група – общини от първа категория, ще получат помощ до 50 на сто от договорената цена за изработването на градоустройствения план, но не повече от 164 048 лева. Общините от втората група – от втора и трета категория, ще получат финансиране в размер на 65 на сто, но не повече от 142 560 лева, а от трета група – общини четвърта и пета категория, 80%, но не повече от 121 253 лева.

Срокът за кандидатстване е същият – до 16 март. Списъкът с общините, одобрени за финансиране, ще е готов на 9 април.

В седемдневен срок след избора на изпълнител за изработването на общите устройствени планове одобрените местни администрации трябва да уведомят МРРБ. Предварителните проекти трябва да бъдат внесени във ведомството до 30 ноември.

Общините трябва да имат изработени общи устройствени планове през 2016 г. Повечето от тях обаче няма да успеят да спазят този срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още