IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поставят 102 датчика за радон в жилищни сгради във Варна

Проучването има за цел да бъде определена средногодишната концентрация на радиоактивния газ в жилищата

11:59 | 17.12.14 г.
Поставят 102 датчика за радон в жилищни сгради във Варна

В домовете на доброволци от Варненска област ще бъдат поставени 102 детектора за радон, съобщи агенция „Черно море“. Проучването има за цел да бъде определена средногодишната концентрация на радиоактивния газ в жилищата.

Това стана ясно след работна среща във Варна на областния координационен съвет към Националната програма за намаляване въздействието на радона 2013 - 2017 г.

На срещата бе коментирано, че основният източник на радон във въздуха на дадена сграда са почвата и скалите, разположени под нея и че облъчването на населението от радон в сгради е значително по-голямо от това на открито.

Бяха представени и техническите мерки за защита в световен мащаб. Основният път за облъчване на човек е  вдишването на газа.

Според данни на Световната здравна организация в различните страни между 3 и 14% от случаите на белодробен рак се дължат на облъчването от радон в сградите.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха. Обикновено налягането на въздуха в  жилищата е по-ниско спрямо почвата около основите на блока.

Заради тази разлика жилището „издърпва” радона през цепнатините на основата и другите пролуки в дома и той прониква в стаите.

Газът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. От гледна точка на радиационната защита той е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още