IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не достигат пари за ремонта на Зимния дворец

Обществената поръчка не е проведена по надлежния ред и остават доста съмнения около нея, коментира спортният министър Красен Кралев

14:31 | 12.11.14 г.
<p>
	Зимният дворец в София не е ремонтиран откакто е построен през 80-те години. <em>Снимка: &quot;Академика 2011&quot; ЕАД</em></p>

Зимният дворец в София не е ремонтиран откакто е построен през 80-те години. Снимка: "Академика 2011" ЕАД

Има сериозен проблем във връзка с реконструкцията на Зимния дворец в София, защото проектът е за 50 млн. лв., а държавното финансиране е 35 млн. лв., съобщи спортният министър Красен Кралев, цитиран от Dnes.bg.

Служебният министър Евгения Раданова е обжалвала тази поръчка и в момента е в ръцете на КЗК, каза министърът и допълни, че се очаква решение по казуса в следващите дни.

Ако решението не е в наша полза, ще обжалваме докрай, защото смятаме, че поръчката не е проведена по надлежния ред и остават доста съмнения около нея, обясни той.

Поръчката за ремонта беше прекратена през септември, като от Министерството на младежта и спорта посочиха, че определената в нея прогнозна стойност е немотивирана и непрозрачна.

Самата обществена поръчка беше обявена през април с прогнозна стойност от почти 41 млн. лева.

Заради липсата на обосновка на цената на ремонта обаче служебният министър на спорта Евгения Раданова поиска процедурата да бъде спряна. Въпреки това предишното ръководство на “Академика 2011” завърши търга и за изпълнител на ремонтните дейности беше избрано обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”, което предложи най-високата цена, но получи най-висока техническа оценка.

По-късно Раданова уволни съвета на директорите на “Академика 2011” заради решението им.

През февруари правителството на Пламен Орешарски увеличи капитала на "Академика 2011" ЕАД с 35 млн. лева заради предстоящия ремонт. Министерският съвет очакваше ремонтът да струва около 50 млн. лева и планираше останалите пари –15 млн. лева, да бъдат отпуснати догодина.

За ремонт на Зимния дворец се заговори миналата година, когато спортният министър Мариана Георгиева предупреди, че сградата, която не е ремонтирана от построяването ѝ през 80-те години на миналия век, е опасна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още