IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново ще разгледат плановете за "луксозен къмпинг" в Карадере

РИОСВ - Бургас върна решението си да не бъде правена оценка за въздействието на проекта върху околната среда

15:11 | 16.10.14 г. 1
Отново ще разгледат плановете за "луксозен къмпинг" в Карадере

Директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов е оттеглил свое решение във връзка с необходимостта плановете за изграждане на луксозен къмпинг в Карадере да бъдат подложени на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След този акт експертите от районната инспекция отново ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие на проекта върху защитените зони.

В мотивите за новото си решение Иванов коментира, че след като е разгледал подадените жалби, е установил, че не е отчетен в достатъчна степен "кумулативният ефект върху компонентите на околната среда, включително защитената зона и връзката му с други инвестиционни предложения и вече изградени проекти в зоната".

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че компанията „Макси I” планира да изгради „луксозен къмпинг“ в местността Карадере, а Регионалната инспекция по околната среда и водите е преценила, че не е нужно да бъде издадена Оценка за въздействието върху околната среда на този проект.

Теренът обаче се намира в защитените зони „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“. Тези зони са местообитания на представители на дивата флора и фауна. По тази причина и от няколко екологични организации подадоха жалби срещу решението да не бъде оценено въздействието на проекта върху околната среда.

Решението да не бъде правена ОВОС беше критикувано и от служебния министър на околната среда Светлана Жекова. 

В мотивите си да върне процедурата Антоний Иванов посочва още, че плановете на строителя предвиждат изграждането на комплекс, който обхваща значителна част от територията на защитените зони – 162,5 декара, което също налага да бъде извършена оценката.

Къмпингът ще обслужва до 1860 души, предвиждат плановете на инвеститора. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още