IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Св. Александър Невски" вече може да кандидатства за еврофинансиране

В 100-годишната си история храмът не е преживял нито един основен ремонт

15:59 | 03.10.14 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Храмът „Свети Александър Невски” вече официално е собственост на Българската православна църква. Тази сутрин документът за прехвърляне на собствеността беше подписан от патриарх Неофит и областния управител на София Росен Малинов, съобщи bTV.

Това стана, след като в сряда Министерският съвет реши да предостави собствеността на патриаршеския храм на Светия синод на Българската православна църква. От построяването на храма собствеността е била неуредена по най-различни съображения, заяви тогава премиерът проф. Георги Близнашки.

Сега остава въпросът ще бъде ли върнат първоначалният блясък на храма.

Решение за построяването на храма взимат първите народни представители. През април 1879 г. на Учредителното събрание в Търново депутатите гласуват единодушно - да се издигне храм, символ на България.

В 100-годишната си история храмът не е преживял нито един основен ремонт, а времето е оставило белезите си. Някои от образите на стенописите вече трудно се различават. Вече е напълно унищожен образът на Св. Иван Рилски, който връща даровете на цар Петър.

Според решението на служебния кабинет Светият синод предоставя на Министерството на културата за безвъзмездно ползване за 25 години криптата, която в момента е музей за църковно изкуство.

"Радваме се, че църквата вече е собственик на патриаршеския храм, за да може да кандидатства пред европейските фондове за средства за големия ремонт на храма, който предстои", каза днес пред журналисти патриарх Неофит, цитиран от БТА. Той присъства на отслужването на заупокойна молитва за загиналите при трагичния инцидент в Горни Лом. Негово светейшество добави, че тези средства ще се използват за реставрация на храма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още