IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наблюдава се чувствително раздвижване на наемния пазар на качествени офиси

Районът на столичното летище се обособява като атрактивен за бизнеса от гледна точка на локация, според експерт

18:06 | 25.09.14 г. 2
Наблюдава се чувствително раздвижване на наемния пазар на качествени офиси

Чувствително раздвижване се наблюдава на наемния пазар на качествени офис площи през последната година. Това коментира пред Investor.bg Тодор Кавръков, мениджър отдаване под наем на Търговски център “Европа” в София, който представи днес пред брокери и представители на медиите новостроящата се сграда в бизнес центъра в столичния кв. "Дружба", в близост до летището.

Сградата се планира да излезе на пазара през следващата година, като ще предлага офиси, складове, търговски площи, спортна зала и други възможности за развлечения.

Това е и единственият по-мащабен проект в София в този сегмент от пазара, който стартира през миналата година. Другите проекти, чието строителство се очаква да приключи и да излязат на пазара също през 2015 г., стартираха значително по-рано, но изграждането им се забави основно заради кризата.

Кавръков прогнозира, че в сегмента на първокласните офиси делът на незаетите площи ще намалее значително, тъй като предишната вълна качествени проекти се запълниха с добри темпове.

Инвестициите в ново строителство обаче са силно ограничени. Банките – основен източник на финансиране за строителния сектор, по-предпазливо се включват в инвестиционния процес, коментира Кавръков.

По думите му това донякъде леко забавя пазара, но “не непременно за лошо” и този път растежът ще бъде по-плавен и по-здравословен.

Кавръков посочи също така, че районът на столичното летище се обособява като атрактивен за бизнеса от гледна точка на локация заради добрите комуникационни връзки, особено след откриването на метрото през пролетта на 2015 г.

Посредниците на пазара на бизнес имоти отчитат раздвижване в офис сегмента през последните месеци основно заради навлизането на международни компании, главно в ИТ сектора и аутсорсинга, както и заради подновяване на договори, разширявания и премествания.

През тази година пазарът записа и най-силното си полугодие, поне според данните на консултантската компания Forton. Свитото предлагане на нови площи пък оказва подкрепа и на цените, които заради кризата достигнаха исторически ниски нива. В момента наемите на качествените офиси са вече двуцифрени – около 11-12 евро за кв. м.

Водещият пазар в страната продължава да е София, но като притегателни центрове особено за ИТ компаниите и за фирмите за изнесени бизнес услуги се очертават Варна, Пловдив и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 9 години
Тук пазара е много еластичен, пийте си хапчетата редовно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
оле отидете да се преглеждате , моля ви хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още