IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Област Бургас е абсолютен лидер по ново строителство в България

Повечето новопостроени жилищни сгради са изградени по Черноморието

14:20 | 08.08.14 г.
Област Бургас е абсолютен лидер по ново строителство в България

Област Бургас продължава е абсолютен лидер по ново строителство в България, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За второто тримесечие на годината в областта са били въведени в експлоатация нови 104 жилищни сгради с малко над 1 000 жилища в тях. Това представлява почти една пета от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в цялата страна и над една трета от новите жилища.

Същевременно почти 40 на сто от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са в трите области на Черноморието – Добрич, Варна и Бургас, както и над две трети от новите жилища, показват още данните.

Концентрирането на новото строителство в трите области се обяснява с интереса на рускоговорящите граждани към ваканционните имоти по Черноморието. Предстои обаче да видим дали търговската война между Русия и Запада ще се отрази върху пазара на имоти по крайбрежието. Засега агенциите не се оплакват от липса на интерес, въпреки че имаше предупреждения за забавяне на сделките в самото начало на конфликта в Украйна, заради който тръгна и противопоставянето между Брюксел и Вашингтон, от една страна, и Москва.

Същевременно Пловдив, който се очертава като водещ център на индустриалното строителство, е и арена на оживено изграждане на жилища. Областта е трета в България по въведени в експлоатация нови жилищни сгради през второто тримесечие – общо 74, с 258 жилища в тях.

Данните на НСИ сочат още, че за периода април – юни в страната като цяло са били въведени в експлоатация нови 585 жилищни сгради, което е с 5,2% (29 сгради) повече спрямо същия период на миналата година. Броят на жилищата е почти 2 900, което е с близо 16 на сто повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още