IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите искат държавата да покрие дълговете си с целеви трансфер от бюджета

Има реална опасност от фалити на строителни фирми и доставчици на материали, загуба на работни места и на европейски пари, предупреждават от строителната камара

13:27 | 04.08.14 г.
Строителите искат държавата да покрие дълговете си с целеви трансфер от бюджета

Строителите настояват задълженията, натрупани от държавата и общините заради неразплащане на европейски средства, да бъдат покрити с целеви трансфер от бюджета, който да се заложи с промените в Закона за държавния бюджет, които Парламентът ще обсъди на извънредно заседание този следобед.

Искането е записано в писмо, изпратено от Камарата на строителите в България до председателя на Народното събрание Михаил Миков, парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“, ДПС и „Атака“ и независимите депутати.

Малко вероятно е обаче Парламентът да приеме актуализацията на бюджета, след като ГЕРБ решиха, че няма да я подкрепят заради обвиненията на БСП, че партията на Бойко Борисов е влязла в коалиция с ДПС. Припомняме, че актуализацията на държавния бюджет мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, въпреки съпротивата на „червените“.

Очаква се депутати от ГЕРБ да влязат в пленарната зала само за гласуването на допълнителните 225 млн. лева за Здравната каса.

От Камарата на строителите отбелязват, че неразплатените средства към строителни фирми по спряната от Брюксел оперативна програма „Околна среда“ възлизат на над 500 млн. лева. Над 370 млн. лева са задълженията към строителни компании по линия на Програмата за развитие на селските райони.

От камарата предупреждават, че спирането на плащанията по оперативните програми и невъзможността държавата да ги възстанови създава реална опасност от фалити на строителни фирми и доставчици на материали.

„Хиляди работници и служители са заплашени да останат без работа, а техните семейства са изправени на ръба на оцеляването“, посочват от организацията в писмото.

Отделно спирането на работата по обектите може да доведе до загуба на европейски средства заради неспазени срокове.

„Настояваме управляващите да излязат с достойна и отговорна държавническа позиция, като предотвратят загубата на милиарди левове, фалита на стотици фирми и хиляди безработни! Настояваме да бъде изпълнен поетият още в началото на мандата на правителството в оставка и подкрепящите го партии в Парламента, ангажимент за погасяване на натрупаните задължения на държавата към бизнеса и своевременното им разплащане! Настояваме управляващите да надскочат теснопартийните сметки и интереси и вземат решение в полза на държавата, общините, бизнеса и гражданите“, посочва се в писмото на камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още