IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кабинетът иска конкретен срок за реализацията на водния парк край Елин Пелин

Инвеститорът е проучвал възможностите за изграждането на парк в Сърбия, изтъква вицепремиерът Даниела Бобева

16:44 | 30.07.14 г. 1
Кабинетът иска конкретен срок за реализацията на водния парк край Елин Пелин

Инвеститорът в проекта за най-голям закрит воден парк в света - „Света София“ край Елин Пелин, трябва да се ангажира с конкретни срокове за реализацията му след придобиването на терените, върху които ще се строи.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на правителството от миналата седмица. Няколко часа по-късно премиерът Пламен Орешарски депозира оставката на кабинета в Народното събрание. 

Срокът трябва да се запише в меморандума за разбирателство между България и регистрираната в началото на годината компания България "Дивелопмънт Холдингс Лимитед", която ще изпълнява проекта. Меморандумът е приет от министрите, като вписването на конкретни срокове за реализацията на проекта е по предложение на зам.-министъра на регионалното развитие Мирослав Мазнев.

В дискусията по проекта вицепремиерът Даниела Бобева изтъква, че правителсвото работи седем месеца по този проект. По думите ѝ реализацията на проекта ще доведе до създаването на „много работни места, много сериозни инвестиции – не само преки инвестиции, но и непреки“.

Бобева предупреждава, че инвеститорът е проучвал възможностите за изграждането на водния парк в Сърбия.

„Тоест, до голяма степен от това какво ще решим днес зависи дали те ще отидат да направят проекта си в Сърбия“, коментира тя и допълва, че на фона на намаляващите инвестиции в България през последната 2013 година и началото на 2014 г. в Сърбия и Македония инвестициите нарастват значително поради по-гъвкавия режим.

Припомняме, че инвеститори от Хонконг обявиха намерението си да изградят най-големия воден парк в света край София. Общата инвестиция в проекта се изчислява на 1,5 млрд. евро.

Планира се в мащабния комплекс да бъдат построени хотел, който след приключването на първата фаза на строителството ще разполага с над 4 хиляди стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона и закрита градина.

Тече процедура по издаването на сертификат за клас инвестиция на компанията, която ще реализира проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Срока го давам веднага - кукуво лято!:DЕй тука некой е луд. Тези инвеститори са като всички инвеститори на Сашо Апашо - богатия бизнесмен благодетел от УК. :DИмаше наскоро разследване на БГ журналисти за офшорките. Ходиха в една кантора и хората си казаха, че ако трябва да се покаже реалния собственик ( в случая човека беше пенсиониран учител) няма проблем, има си тарифа на ден + разходите и пристига където му кажеш и говори каквото му кажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още