IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключили са 7 от общо 256 дела за Северната скоростна тангента

От тях 5 са в полза на АПИ, а за останалите 2 решението на съда е в полза на гражданите, чиито имоти са засегнати от изграждането на тангентата

09:42 | 23.07.14 г. 6
Приключили са 7 от общо 256 дела за Северната скоростна тангента

Седем са приключилите дела, свързани с отчуждаването на имоти, необходими за изграждането на Северната скоростна тангента, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за Investor.bg.

От тях 5 са в полза на АПИ, като е потвърдена определената оценка на имотите, а за останалите две дела решението на съда е в полза на жалбоподателя. Предстои произнасяне на съда по останалите дела, казаха още от АПИ.

Досега са образувани общо 256 дела, уточниха от агенцията.

Делата се водят, тъй като жители на столичните квартали "Илиянци", "Требич", "Бенковски", "Враждебна", "Орландовци" и "Малашевци" искат по-справедливо обезщетение за терените, които ще бъдат отчуждени. Обявената цена е под 1 лев за кв. м.

Гражданите настояват да се изясни как е проведена обществената поръчка за избор на оценител, кой е оценителят и какви са неговите професионални качества. Жителите на кварталите искат да знаят има ли сключени договори с фирми за строеж и за инвестиционен контрол, както и съгласувани ли са цените с Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие.

В момента експертите на АПИ разглеждат изготвения технически проект за изграждане на Северната скоростна тангента, който изпълнителят на обекта - консорциум „ХПВС-ССТ“, е внесъл за съгласуване, уточниха още от агенцията.

Стойността на договора за проектиране и строителство е 149 999 999 лв. без ДДС. 

Европейската комисия (ЕК) одобри проекта за изграждане на Северната скоростна тангента по Оперативна програма „Регионално развитие” в началото на юни. Размерът на безвъзмездната финансова помощ, одобрен от EК, е малко над 120 млн. евро. От тях 85% са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са средства от националния бюджет.

След одобрението на проекта и издаването на разрешението за строеж, каквито са разпоредбите на нормативната уредба, ще започнат строително-монтажните работи, казаха още от АПИ.

Крайният срок за усвояване на средствата, одобрени от Европейската комисия за проекта, е краят на 2015 г.

Изграждането на Северната скоростна тангента има за цел да осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточни квартали на столицата. Очаква се новото 6-лентово трасе да подобри достъпа на най-отдалечените райони и населени места в столицата до центъра. Изграждането на 16-километровото трасе трябва да доведе до равномерно разпределение на трафика между новото трасе и Софийския околовръстен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
С това, че отмениха решението за спечелилия търга и вместо първия класиран я дадоха на 3-ти - Пеевската компания. За целта вече утрепаха 1 година, в която вече можеше да се строи. А сега на финала, след отпадане на опцията да се строи преди съдебни решения относно размери на обезщетенията, е абсолютно невъзможно дори да почнат в срока на финансиране. Единствения вариант е да се договори с новата ЕК парите за ССТ да се прехвърлят в новия отчетен период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
FNM
преди 10 години
Май сте позабравили, че има законов регламент когато става въпрос за национален обект, обжалването на отчуждаването и съответните обезщетения не спират строителството. След съдебното решение просто се доизплаща определената сума като обезщетение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Би ли уточнил как я е забъркало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 10 години
Спокойно можем да считаме ССТ за вече провален проект. Няма начин тези дела да бъдат приключени, а отсечката построена в срока, предвиден от ЕК за усвояване на парите. На всичко отгоре, фирмата спечелила проекта е на Прасевски. Отвратителна история, а тази тангента всъщност е безкрайно важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ПИЧ
преди 10 години
Ами те още 2 години няма да могат да почнат тази Тангента.Дреугия ми въпрос - това решения на 1-ва инстанция ли са или са минали и през втората съдебна инстанция, защото всички ще обжалват.Тези земи не трябваше ли да са държавни или общински ?Е гати ада 256 дела ???????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
mick
преди 10 години
Сегашното правителство забърка тая каша. Всъщност тия където пипнаха каша забъркаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още