IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Багери влязоха в летището в Божурище*

Съборен е хангар, строен през 1919 г.

16:21 | 19.06.14 г.
Багери влязоха в летището в Божурище*

Багери са влезли тази сутрин в летището в Божурище и са съборили хангар, строен през 1919 г., алармира от парламентарната трибуна заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че вчера беше отхвърлено предложението му парламентът да разгледа доклада на временната анкетна комисия за проверка на обстоятелствата около продажбата на летището и процедурата по обявяването му за паметник на културата, която беше сформирана от Народното събрание през миналата година.

„От осем години говоря по този въпрос и смятах, че като вляза в парламента, ще мога да помогна за запазването на националната ни памет“, коментира още Велчев.

Летището в Божурище е най-старото летище в България и едно от най-старите в Европа. По силата на Ньойския договор е имало изискване летището и аеропланната работилница към него да бъдат унищожени. То обаче е спасено с тежки усилия и става гражданско, като постепенно се превръща в център на българската авиация.

Летището в Божурище е заменено за общо 106 апартамента в София и Пловдив по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Така летището стана собственост на италианската компания Индустриален парк София. Сделката е осъществена окончателно по време на управлението на Тройната коалиция. Подписите си под нея през 2007 г. полагат тогавашният военен министър Веселин Близнаков и областният управител на София Емил Иванов.

Министърът на културата Стефан Данаилов обаче започна по-късно процедура по обявеното на летището за паметник на културата и му дава и статут. Този статут се потвърждава по-късно и от министъра на културата от правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов. И двамата обаче не определят териториалния обхват, което се използва от италианската фирма като основание за съдебна атака на решенията. Така Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповедта на Рашидов и върна обратно казуса при сегашния културен министър Петър Стоянович.

Междувременно правителството даде съгласието си министърът на културата да сключи споразумение с Индустриален парк София за изграждане на музей на авиацията. Музеят ще бъде изграден за сметка на инвеститора в Божурище, след което ще бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата.

Днес депутатът Красимир Велчев обяви, че отива на летището в Божурище и прикани и своите колеги да направят същото. Той призова всички българи, „всички родолюбци“ да отидат на летището, "за да посрещнат с жива верига това вандалско отношение към България и към българската история".

Вежди Рашидов допълни, че „ако в Италия едно камъче се премести, което е национален паметник на културата, директно отива в прокуратурата“.

Депутатът от Атака Станислав Станилов обвини ГЕРБ и левицата, че не са направили нищо, за да обявят летището за паметник на културата.

По-късно от компанията съобщиха, че дейностите, които се извършват в имота, са предназначени за постигане на инвестиционния план за развитие на модерен мултифункционален и логистичен парк.

„Чрез споразумение, сключено през май 2014 г. с Министерство на културата, дружеството се ангажира и с подготвителните дейности по изграждане за своя сметка на музей на авиацията,  който ще бъде дарен на България”, подчертава се в съобщението на компанията, изпратено до медиите.

От фирмата подчертават, че всички дейности в имота се извършват в пълно съответствие с нормативните изисквания и напомнят, че имотът няма статут на паметник на културата в съответствие  с влязлото  в сила през декември 2013 г. окончателно съдебно решение.

* Актуализирано с позицията на Индустриален парк София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още