IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохраняемите плажове през тази година ще са 83

До 30 от тях ще бъдат обезопасени, съобщи регионалният министър

13:19 | 30.05.14 г.
Неохраняемите плажове през тази година ще са 83

Общо 83 ще са неохраняемите плажове през тази година. Това съобщи на брифинг министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Пълният списък на неохраняемите плажове ще бъде публикуван днес на сайта на министерството.

До края на другата седмица областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат на министъра кои от тези плажове да бъдат обезопасени за периода юли-август. Планът-максимум е това да са 30 плажа, посочи Терзиева.

По думите й това ще са градски плажове и плажове, които са посещаеми и леснодостъпни за линейки. За тях ще има нужда от около 120 спасители, за което държавата разчита на Българския червен кръст (БЧК).

Спасителите ще се наемат от областните управители, поясни Терзиева. Предвижда се 10 процента от концесионните такси и наеми да отидат в сметката на съответните областни управи и с тези средства те ще поемат грижата за неохраняемите плажове.

Общият бюджет, който държавата е заделила за обезопасяването на неохраняемите плажове в областите Добрич, Варна и Бургас, е около 1 млн. лева, каза още регионалният министър.

Тя припомни, че предстои големите плажни ивици да се разделят на по-малки обособени плажове, за да се улесни концесионирането им, и посочи, че това се отнася най-вече до плажовете по Северното Черноморие.

Тази година министерството очаква приходите от концесии и наеми на плажовете да са с около 2 млн. лева повече спрямо миналата, когато постъпиха над 14 млн. лева, каза още Терзиева. Заведено е и дело заради несъбрани приходи от концесионни такси в размер на над 300 хил. лева за плажа "Ахтопол-север", останалите вземания са събрани.

Същевременно министерството ще обмисли предложение на БЧК на някои от неохраняемите
труднодостъпни плажове да се поставят специални кабини, в които да има обезопасителни съоръжения. Предложението е заимствано от САЩ.

В момента на някои плажове има кабини с пожарогасители, но в тях могат да се поставят още спасителни пояси, буйове и указания за първа помощ на пострадали.

Министърът заяви, че и през тази година ще има засилен контрол върху спазването на ангажиментите от наемателите и концесионерите на плажове. Вече е определен график на проверките и от 1 юни ще бъдат командировани групи, които съвместно с експерти от здравното министерство, "Морска администрация" и строителния контрол ще правят проверки по плажовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още