IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за земите са популистки и свързани с изборите, според експерт

Измененията ще ограничат чуждестранните инвестиции, твърди преподавателят по право на ЕС Станислав Костов

10:17 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промените в Закона за земите са популистки и свързани с изборите, според експерт

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са изключително популистки и в пряка връзка с предстоящите избори. Това заяви пред БНР преподавателят по право на ЕС в Софийския университет Станислав Костов. Той припомни, че тази законодателна дейност е продължение на активността на депутатите, в резултат на която бе наложен мораториум върху продажбите на земя на чужденци, който бе отменен от Конституционния съд.

На извънредно заседание вчера Народното събрание отхвърли ветото на президента върху промените в закона. С измененията се забранява офшорни дружества да придобиват българска земеделска земя. Право на собственост върху ниви могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години.

„Забраната за придобиване на земя във връзка с изискването за уседналост противоречи на свободното движение на капитали, което е основна ценност в Европейския съюз“, коментира Станислав Костов.

Той посочи, че още от края на 80-те години има директива за прилагането на принципа на свободното движение на капитали, според която трябва да се премахнат ограниченията между лица, които живеят в държавите членки. Оттогава има и установена практика на Съда на Европейския съюз, включително и решението "Конле" от края на 90-те години (делото е заведено от германски гражданин по повод придобиването на земя в Австрия - бел. ред.).

„Тази практика ни казва, че придобиването на недвижими имоти е необходимо продължение на правото на свободно установяване и на правото на свободно движение на капитали. От тази гледна точка би могло да има противоречие между българското законодателство и правото на съюза. Какви може да се ефектите - ще имаме ограничение на движението на капитали и установяването. Очевидно е, че когато трябва да купиш земя и трябва да си живял тук 5 години, това несъмнено ограничава чуждите инвестиции“, твърди юристът.

Според Станислав Костов е възможно Европейската комисия да направи анализ и да започне процедура за установяване на нарушението, за да се преодолее забраната.

ЕК показа, че следи изкъсо този процес. Но трябва да видим как ще изглеждат нещата отвътре и какви гаранции за правото на собственост могат да дадат и нашите съдилища. Затова ми се струва, че нашата съдебна система пак ще бъде изправена пред голямо изпитание, прогнозира той.

„Забраната за продажба на земя на човек, който не е живял през последните пет години в България, засяга както гражданите на съюза, така и българските граждани“, категоричен е преподавателят.

Той даде за пример, че забраната засяга и българските граждани, които не могат да продадат нива на лица, които не са живели пет години в страната. Така ще бъдат засегнати не само тези, които искат да купят земя, а и тези, които искат да я продадат, разясни Костов. Той припомни, че правото на ЕС има предимство и националните съдилища са длъжни да не противоречат с решенията си на европейското законодателство.

Догодина пак ще има избори, но това не означава, че българските граждани трябва да бъдат поставени от своите народни представители в толкова деликатно положение по отношение на правото на ЕС. Някак си изглежда, че все ние не искаме да спазваме правилата, заради подобни странни законодателни решения, заяви Станислав Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още