IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери отчитат ръст на търсенето, предлагането и сделките с жилища през 2013 г.

Срокът за продажба на жилище в София се е съкратил до 69 дни, по данни на консултантската компания ЕРА България

11:38 | 25.04.14 г. 10
<p>
	Експертите прогнозират, че ще намалява времето, за което един имот престоява на пазара. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Експертите прогнозират, че ще намалява времето, за което един имот престоява на пазара. Снимка: Investor.bg

Ръст на търсенето и предлагането и на сделките с жилища в големите градове у нас през 2013 г. отчита консултантската компания ЕРА България.

През миналата година клиентите на агенцията са се увеличили с 53%, а броят на сключените сделки – с 43%, съобщи на семинар Румяна Димитрова, мениджър бизнес развитие на компанията.

Цените на жилищата са останали стабилни, а активността и на купувачите, и на продавачите на пазара се е засилила. В големите градове се сключват повече сделки и инвестицията в имот отново е на мода, коментира Димитрова.

От агенцията също отчитат по-силно търсене на жилища ново строителство и същевременно – недостиг точно в този сегмент от пазара. Това подкрепя и цените на жилищата ново строителство, които отново са започнали да се покачват, отчитат от компанията.

Друг фактор, който влияе на пазара, е по-добрата достъпност на кредитите за покупка на жилище заради спада на лихвите. За миналата година се отчита спад на лихвите по ипотеките в България от около 0,5%, като лихвените нива са в диапазона 6,8 – 7%.

Данните на агенцията сочат, че около 80 на сто от осъществените през миналата година сделки с жилища в София са били финансирани с банков кредит. Същевременно делът на финансираните с кредит сделки във Варна достига 20%, а в Бургас – 30%.

Очакванията на компанията са пазарът да се задържи стабилен през следващите месеци. Същевременно експертите прогнозират, че ще намалява времето, за което един имот престоява на пазара.

В момента средно за България са необходими около 120 дни за продажбата на едно жилище срещу 65 дни в Швеция и 395 дни в Португалия. За София срокът за продажба на жилищен имот се е понижил от средните 93 дни преди шест месеца до 69 дни в момента.

Още новини за жилищния пазар в България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Няма пазар, който да е само надолу. Както и няма пазар, който да е само нагоре. Във второто ни убеждаваха всички пишман-инвеститори в периода 2003 - 2008 г. Чертаеха се графики, бягащи стръмно нагоре. Пресмяташе се колко ще струва един апартамент през 2030-а година при среден ръст на цените над 10% годишно. Обясняваше се как инфлацията "ядяла" вноските по ипотечния кредит.Естествено, както и предупреждаваха умните хора, които никой никога не слуша, балонът се пръсна. И сега гледаме другата пародия. Графиките вече сочат стръмно надолу. Обяснява се как след няколко години апартаментите в София ще са по два за левче. Реве се как банките грабели кандидат-ипотекарите с безбожни лихви.А истината е, че пазарът просто намери равновесна точка и засега не се вижда как ще се отлепи от нея. Кризата отрезви банките, които вече не дават кредити "па-па-па", искат доказани доходи и сериозно самоучастие и на практика изхвърли от имотния пазар хората без доходи и спестявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Dom5577
преди 10 години
ХАХАХА. Аз имам 5 имота в центъра на Лондон и смятам да купя още тази година. Системата в Англия да купиш и дадеш под наем работи много добре даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
kolojiko
преди 10 години
То и за борсата всеки се чудеше как ще се вдигне над 350 лв за Софикс, ама какво стана сега. И с имотите ще стане така, доста дълго време ще има само ръст на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
1111@
преди 10 години
Няма ръст на цените.....има въстановяване след 5 годишно УМИШЛЕНО МАЧКАНЕ на имотите! Ама пък тия дето мачкаха цените,едновременно с това купуваха големи тухлени имоти в центровете на големите градове и най-вече в София!Та има ли изненадани от заглавия в стил: ,,Имоти в центъра на София са отново хит на пазара,,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 10 години
Причината за тази небивала спекула с имоти у нас е дупка в данъчното ни законодателство. У нас има прекалено голяма изгода от купуване на имот с цел извличане на печалба от отдаване под наем. Никъде в нормалния свят не е така. Абсурдно е например един среден апартамент да носи 4-5К на година чист приход от наем. За да разберем за какво говоря нека на направим малко сравнение с добрата стара Англия. В Лондон минималния данък върху жилищния имот е 3% от пазарната му стойност на година. Като извадиш от прихода от наем данъците и разходите на поддръжка се оказва, че си малко над нулата. Следователно схемата купи жилище, за да го даваш под наем НЕ РАБОТИ. Заради това един лондончанин купува един имот за 25 години, а един софиянец същия имот за 40 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Поредната голяма лъжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Явно зора е много голям, щом започнаха да се пускат такива статии ежедневно. Не вярвайте на отчаяно броки, което не видяло сделчица от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Бегом към агенциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още