IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата у нас с нов опит за отлепване от дъното в края на 2013 г.

Най-резки понижения на цените се отчитат на пазарите в Хърватия, Кипър и Испания, според Евростат

13:25 | 10.04.14 г. 4
Цените на жилищата у нас с нов опит за отлепване от дъното в края на 2013 г.

Цените на жилищата в България са направили нов опит за отлепване от дъното през последните три месеца на миналата година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода октомври-декември 2013 г. цените са нараснали с минималните 0,1% спрямо периода юли-септември, когато отбелязаха спад от 1% спрямо предходното тримесечие. За второто тримесечие също беше регистрирано повишение от 0,5% след понижението от 0,9% за първото.

От Националния статистически институт (НСИ) отчетоха по-рано понижение на цените на жилищата у нас от 0,1% за периода октомври-декември 2013 г. 

На годишна база спадът през последното тримесечие на миналата година се е забавил до 1,2%, след като през третото тримесечие достигна 3%, показват още данните на Евростат. 

Ситуацията на българския жилищен пазар е съизмерима със ситуацията в еврозоната и Европейския съюз (ЕС), където през последното тримесечие спрямо предходното е отчетен среден спад на цените от съответно 0,7% и 0,3%. На годишна база цените в еврозоната са се понижили с 1,4%, а в ЕС – с 0,1%.

Най-рязък спад на цените за тримесечието е отчетен в Хърватия (-14,4%), Кипър (-9,4%) и Испания (-6,3), а най-силен ръст – в Естония (15,6%), Латвия (7,9%) и Швеция (7%).

На годишна база най-силен спад е регистриран в Унгария (-1,8%), Испания (-1,3%), Дания и Италия (по -1,2%), а най-голямо повишение се наблюдава Латвия (2,7%), Естония и Литва (по 2,6%) и Ирлания (2,5%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Принципно в страната има дефлация според статистиката. Това значи - ПАРИ НЕМА. Може и бюджета да се издъни. Нищо не се е променило на добро икономически, социално, политически и дори психологически. Не вярвам в повишението на цените. Малобройните набори 96, 97 скоро стават пълнолетни и физическата нужда от имоти ще е малка при тях , пък и те гледат на запад. Отделно големите следвоенни набори 45-50 построили съвременна България по естествени причини ще си отиват. Тези набори са градски - строители на социализма казано с най-голямо уважение. След тях ще остават имоти в градовете, а не вече на село. Земя за продан още има много, а тя е важен източник на пари - това крепи нещата според мен. Отделно руснаци и украинци определят цените по морето, а това пък днес прави нещата несигурни. Съотнощението цена/наем извън София е брутално - инвестицията се изплаща за 15-20 години,ако платиш веднага и без заем, а това е много. Със заем е просто малоумщина ако не ти е за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
pepince
преди 10 години
11 април 2014 г. На тази дата е имало 373 имота с понижение в цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
pepince
преди 10 години
Да беее... http://***.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
в Имоти.нет..пише друго ;)http://***.imoti.net/pricesхубаво е да НЕ се четелошо е , че се Плаща скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още