IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България продава имоти в Лайпциг и Кайро

Правителството коригира обезщетенията за отчуждени вече имоти за строителството на магистрала „Хемус“ в участъка Белокопитово – Каспичан

16:17 | 12.02.14 г.
България продава имоти в Лайпциг и Кайро

Правителството реши на днешното си заседание да бъдат продадени четири имота на България в чужбина – терен в Лайпциг заедно с построената върху него сграда и три апартамента в Кайро, съобщава пресслужбата на кабинета.

Имотът в Германия е построен през 1911 г. и е обявен за паметник на културата. Намира се в историческия център на Лайпциг и е част от архитектурния комплекс около църквата „Св. Томас”. Състоянието му не отговаря на изискванията за ползване на жилищна и търговска площ.

Местоположението на имота и изискванията за поддържане и ремонтиране на сгради - паметници на културата, изискват значителни средства, с каквито България не може да се ангажира, посочва се в съобщението.

Кабинетът определи продажната цена да бъде не по-ниска от 1,601 млн. евро.

Апартаментите в Кайро се намират относително далече от посолството и от години не се ползват по предназначение. Те не са необходими за нуждите на задграничното ни представителство, тъй като България разполага с голям брой имоти в египетската столица, които обезпечават изцяло нуждите на дипломатическата ни мисия. Продажната цена на всяко от жилищата ще бъде не по-ниска от 650 хил. египетски лири (около 68 636 евро).

Със средствата от продажбите ще бъдат санирани други имоти на българската държава, които се ползват по предназначение и състоянието им изисква неотложни ремонти дейности.

С друго решение правителството коригира обезщетенията за отчуждени вече имоти за строителството на магистрала „Хемус“ в участъка Белокопитово – Каспичан. При определянето на пазарната им стойност е допусната грешка, тъй като не е взето предвид наличието на трайни насаждения в тях. Паричното обезщетение е в размер общо на 21 729 лв. и е определено от лицензиран оценител.

С друго решение кабинетът отне от териториалното статистическо бюро в Смолян имот с отпаднала необходимост за структурата и го предостави в управление на областния управител.

Министрите промениха и Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Предвижда се при формирането на първоначалната тръжна цена за продажба на имоти – държавна собственост да се включва и балансовата стойност на изградените в имотите съоръжения, увеличена с 10 на сто, тъй като те не подлежат на данъчно деклариране и не се включват в данъчната оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още