IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Trisa, произведена в България

Швейцарският производител на продукти за лична хигиена изнася част от производството си край София

12:19 | 05.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Trisa, произведена в България

Швейцарската група Trisa, която е един от най-големите производители на продукти за личната хигиена, изнася част от производството си в България.

Компанията е купила терен от 27 хил. кв. м в индустриален парк “Sofia East” в близост до гара Елин Пелин чрез българското си подразделение, съобщават от консултантската компания Елта Консулт, която е била посредник по продажбата.

Компанията планира да изгради производствен и логистичен център в индустриалния парк. Очакваната първоначална инвестиция е за над 2,5 млн. евро.

Trisa AG е световен лидер сред производителите на потребителски стоки в областта на устната хигиена, коса и грижа за тялото, като продуктите й се продават в над 80 страни по света.

Едва преди дни стана ясно, че компанията иска да вложи 15 млн. франка в нов модерен и напълно автоматизиран склад, както и в разширяване на производството и логистиката на 3 200 кв. м. в Тринген. И там сградата е в рамките на индустриален комплекс – в индустриалната зона Гросфелд/Хайденлох, където компанията вече има няколко сгради. Строежът ще започне през май, а новата сграда ще отвори врати през юни 2015 г.

Базираната в Кулмерау, кантона Люцерн, семейна компания е основана през 1836 г. от четирима млади мъже, с цел да изнесат в цялата страна местното тъкаческо изкуство. Там обаче те са научават на нов занаят – производство на четки. През 1885 г. в Кулмерау е пусната в производство първата линия за четки за зъби. Две години по-късно тя спира да работи. През 1887 г. шестима граждани на Тринген отново основават завод за четки, днешната TRISA.

В края на 19-ти век компанията има около 30 служители и произвежда предимно четки за коса и за домакински нужди. Едва през 1903 г. в Тринген е произведена първата четка за зъби.

В сътрудничество с Университета в Цюрих през петдесетте години е била издадена първата научна работа на четките за зъби. От средата на 60-те години компанията започва да превръща служителите си в партньори. Концентрацията на индустрията за четки в Швейцария и силният ръст на Trisa характеризират седемдесетте и осемдесетте години. През 1989 г. TRISA придобива марката Walther и фабриката за четки Ebnat Kappel AG. През 1992 г. TRISA сертифицира първата европейска четка за зъби съгласно ISO. През 1996 г. е основана дъщерната компания TRISA България ООД, която се грижи за дистрибицията на продуктите. Днес в основаната през 1887 г. Trisa Group работят повече 1116 служители, като компанията генерира годишни продажби в размер на 213 млн. швейцарски франка (174 млн. евро). Консолидираните приходи на концерна, в който влизат TRISA AG, TRISA Electronics AG, Trisa Accessoires AG, TRISONIC AG, Ebnat AG и българското подразделение Trisa Bulgaria GmbH, възлизат на 232 млн. франка.

Компанията продължава да се ръководи от четвъртото поколение в семейството на основателя Пфенингер. И ако през петдесетте години на миналия век на година са се произвеждали по 50 000 четки за зъби, то днес се правят по над 1 млн. четки – на ден.

Това е втората по-голяма чуждестранна инвестиция, която се обявява през последните седмици, след като в средата на януари стана ясно, че германският производител на кабели Nexans Autoelectric Group ще изгради в Плевен модерен завод на площ от 5000 кв. м, като планира да инвестира няколко милиона евро в новото съоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Трябват ни още инфраструктура, индустриални паркове и публични програми за преквалифициране на кадри в зависимост от изискванията на различни инвеститори.Не е случайно, че и този инвеститор е избрал да инвестира в съществуващ индустриален парк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Така или иначе това е неизбежно ако Арома или Рубела не искат да излязат от каменната ера. Поне нагледно ще дойде някой от когото могат да видят как всъщност се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 30
kaputov
преди 10 години
Кво и е доброто,ще открие нови раб. места,но ще конкурира Арома и Рубела и там ще се закрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Чудесно!Иначе Орешарски и ДПС нямат никаква заслуга затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Очакваме подробности, но новината е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още