IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа

Една от основните причини за добрите продажби се субсидиите за сеитбооборот от 36 лв. на декар, които станаха по-масови

09:30 | 30.12.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Нещо сте объркали кой пазар е първичен и кой вторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
А такаааа...задрасках си опита от последната година:)И как се направи извод за пазара, само по информация от един източник:) Факт е, че на места(на много малко места, но все пак ги има) се покачиха цените. Тези места са или такива, които бяха подценявани преди това или такива, в които бяха съсредоточени ...такива хора и фирми, които Мариян нарича "спекуланти"-макар по същество Адванс да спадат към същата категория-ако и да ги нарича "банкери". В повечето землища от септември до сега не е спряла да пада цената. Не че се е срутила, както не се и очаква да се срути, но или се е закрепила или има спад с 10 до 15%. Но понеже масово сделките, докато земята се окрупнява минават на по-ниски цени, ще трябва да се вземе честната дума или на Адванс или моята. Лично аз бих разменил местата на "вторичен" и "първичен" пазар в тоя сегмент-това не са апартаменти, а по-голямата част от земята все още е в ръцете на дребните собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
jikev
преди 10 години
Упс, всичко е вярно в сметките, ако се гледа от позиция на арендатора-купувач!Пред новогодишно настроение ме е обхванало...Извини ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
jikev
преди 10 години
=====================================================Сметките са прости и показват защо арендаторите купуваха дори на цени от 1 200 лв. за декар от Адванс Терафонд АДСИЦ. Новите рентни договори на Адванс Терафонд АДСИЦ са при 45 лв. на декар. За 5 години това прави 225 лв., в комбинация с още 70 лв. субсидии на декар годишно (от които 36 по Агроекология, като от 2016 по СЕПП ще има по 40 лв. на декар), това са 350 лв. от субсидии, или общо с рентите 575 лв. за 5 години. За 10 години сумата е 1 150 лв. Тоест само спестените ренти и получените субсидии ще платят земята (около 1 000 лв. на дка), а от реколтата ще бъдат платени лихвите=========================================================Maрияне, кви са тия сметки, бре?!Ти си от уважаваните от мен хора на Инвестор!Такава глупост не съм очаквал от теб!На един имот не може едновременно да получаваш субсидиите и рентата!Или я работиш - вземаш субсидии и плащаш рента, или друг работи земята и си взема субсидите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Чудесен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още