IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на кредитната активност и понижението на лихвите ще продължат и догодина

Експерти очакват засилване на интереса към по-големите кредити, както и повишаване на дела на външно финансиране при сделки с имоти

13:17 | 18.12.13 г. 3
Ръстът на кредитната активност и понижението на лихвите ще продължат и догодина

Ръст на кредитната активност и продължаващо плавно намаление на лихвите очакват от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg през 2014 г. Експертите прогнозират, че към края на следващата година лихвените нива ще са паднали с между 0,25 до 0,75 процентни пункта.

По-сериозно намаление се очаква да има при потребителските и фирмените кредити в лева. При ипотечните кредити намалението на лихвите ще е по-малко, тъй като през последните години намаленията на лихвите при тези кредитни продукти бяха най-сериозни и нивата им в момента са по-ниски в сравнение с предкризисния период, прогнозират консултантите.

Очаква се също така и догодина най-търсените кредити от домакинствата да са в българска валута.

„Оптимистичните ни очаквания са резултат от наблюдението, че пазарът на кредити се стабилизира през последните месеци”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

Той подчертава, че броят на запитванията продължава плавно и устойчиво да се покачва. Тошев отчита и по-висок интерес към по-големите кредити.

“Очаквам през 2014 г. заемите над 90 хил. евро да се увеличат, защото много хора, разполагащи със заделени пари в брой, ще се решат да ги инвестират в по-луксозен имот. Прогнозите за стабилност и предвидимост на пазара им дава необходимата сигурност, а спадът на цените на имотите се смята за изконсумиран”, допълва Тошев.

През 2014 година лихвите по депозитите ще продължат да намаляват, смята още Тошев. Той прогнозира, че догодина ще се засили и интересът към потребителските кредити, както и че делът на външно финансиране при сделките с имоти също ще се покачи, най-вероятно до около 75% от стойността на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 10 години
То е едно намаление, с 0.2 - 0.3 % и като минат 2-3 год , хайде нагоре с 2-3 %, че изпускаме милионните бонуси, а балъците да теглят кредити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Аз пък се басирам, че лихвите по вече отпуснати кредити, особено ипотеки- няма да мръднат и на милиметър на горе!! Ловим ли бас?! Не са чак толкова гламави банекерите, за да не си дават сметка, че "мъртвото равновесие" в момента, виси на косъм, и най-малкото движение на лихвите в отрицателна посока за клиента, ще ги превърне в Агенции за недвижими имоти, а туй, което не са взели, НИКОГА няма да вземат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Спадът на лихвите по кредитите със сигурност няма да стане факт за България нито ръстът на сделиките с имоти. Причината за това е много проста - кредитният ни рейтинг е на път да се свлече, а това ще дръпне лихвите сериозно нагоре... Следващият път когато асан ага реши да вдига социалните плащания със заеми вероятно ще станем свидетели на мисия на МВФ и СБ у нас, които предлагат да ни спасяват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още