IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество отчете рекордна година

Отнето е имущество на обща стойност над 12,6 млн. лева по 41 влезли в сила съдебни решения

12:57 | 18.12.13 г.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество отчете рекордна година

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е отчела през тази година имущество на обща стойност над 12,6 млн. лева по 41 влезли в сила съдебни решения, съобщават от комисията.

Това е и най-добрият резултат откакто съществува комисията, посочва се в съобщението. За сравнение, през предходната 2012 г. стойността на реално отнетото имущество е над 12,369 млн. лева, а през 2011 г. – за малко над 9,3 млн. лева.

С най-висока стойност е имуществото, отнето по искане на инспекторите от ТД София – над 5,268 млн. лева, следвано от това на отнетото по искане на инспекторите от ТД Варна – над 3,2 млн. лева.

От комисията припомнят, че се изчаква тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като към момента на различни съдебни инстанции, включително и пред ВКС, са спрени общо 49 дела за отнемане на имущество на обща стойност над 44 млн. лева.

Комисията е предложила на Министерството на правосъдието промени в действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество с цел подобряване ефективността на работата й. Измененията са в синхрон с предложената от Европейската комисия Директива за обезпечаване и конфискация на облаги от престъпна дейност в ЕС, посочва се в съобщението.

Предлага се да се намали размера на значителното несъответствие между доходите и имуществото, при който се внася иск за обезпечаване, от 250 000 лева на 120 000 лева за 10-годишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още