IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сметната палата откри нарушения на ЗОП при одит на вътрешното министерство

Спортни организации ползват държавни имоти с изтекли договори и без правно основание, се посочва в доклада, който е внесен в Народното събрание

13:11 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата откри нарушения на ЗОП при одит на вътрешното министерство

В преобладаващите случаи не са поставяни минимални изисквания към качествата на участниците, които да служат за преценка на способностите им да изпълнят конкретна обществена поръчка, а е поставен акцент върху условията за представяне на документи. Неправилно са определяни размерите на гаранции за изпълнение на договори. Системно не е изпращана информация до Агенцията за обществени поръчки (АОП) за сключени и изпълнени договори за обществени поръчки.

Не са проведени процедури по ЗОП за телефонни и мобилни услуги.

Възлагането на специалните обществени поръчки е в съответствие с нормативните изисквания.

Управленските решения при провеждането на обществените поръчки от ръководителите - второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, не съответстват на законовите изисквания.

Те са свързани с: изисквания за представянето на документи от участниците, без да са определени минималните изисквания, които посочените документи следва да доказват; неправилно определяне на размера на гаранциите за участие/изпълнение; несъответствие на сключен договор с офертата на изпълнителя; пропуски в работата на оценителните комисии; неспазване на сроковете при изпращането на информация до АОП.

От структури на МВР са допуснати нарушения при възлагането на обществени поръчки чрез събиране на три ценови оферти и директно възлагане по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Незаконосъобразни са управленските решения, свързани с: извършване на разходи за телекомуникационни услуги и резервни части на автомобили, без да са проведени процедури за възлагане на обществени поръчки; неизпращане в АОП на обобщена информация за малките обществени поръчки.

Недвижимите имоти

МВР и неговите структури управляват 2 208 недвижими имота заедно с изградените върху тях 4 996 сгради, включително ведомствени жилища.

Създадена е организация при отдаването под наем на предоставени за управление имоти – публична и частна държавна собственост. Незаконосъобразно е управленското решение за предоставяне за ползване на помещения - публична държавна собственост и частна държавна собственост на ГКПП – Капитан Андреево, без правно основание и без доказателства, че на МВР са предоставени права за управление за тези имоти.

Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още